Hlavní obsah

Holuša chce zase v cíli řvát nadšením. Delší tratě? Teď ne, byla by hloupost něco měnit

Praha

Na obhajobu titulu halového mistra Evropy musel zapomenout, stopku Jakubu Holušovi vystavil problém s úponem achilovky. Na jaře se 29letý mílař ale vrátil ve slibné formě. A to je přesvědčený, že ze svého umu zdaleka neukázal vše…

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Běžec Jakub Holuša.

Článek

Noha už vás vůbec nezlobí?

Občas se ozve, ale je to mnohem lepší než předloni, kdy jsem s ní měl také problémy. Vůbec mě nelimituje.

Zranění jste si tedy nepřivodil na podzim při vojenském cvičení?

Asi je to z něj, ale pan Kolář (renomovaný fyzioterapeut) říkal, že to můžu mít klidně rok dva. Člověk si vyvrkne kotník při běhu v lese víckrát. Naposledy se to stalo při tom cvičení, ale podle pana Koláře tam trhlinka mohla být déle, vytvořila se kalcifikace a když jsem po delší pauze po sezóně začal běhat, dráždilo mi to achilovku.

Snažíte se teď běhu v terénu vyhýbat?

Moc v něm neběhám, protože když noha není úplně zdravá, je pro achilovku horší běhat po měkkém. Když klusám bosý po trávě, cítím, jak achilovka trochu vybočuje, zatímco tvrdý asfalt je v pohodě, jak jsou teď boty tlumené.

V posledních dvou letech jste po medailích z haly při vrcholu letní sezóny nepostoupil do finále. Může vám letošní vynechaná hala pomoci k úspěšnějšímu létu?

Přejme si. (úsměv) Cítím to tak, mám obrovskou motivaci, baví mě každý závod. Je to i tím, že jsem v hale nezávodil a víc natrénoval, každý víkend jsem jezdil v Jizerkách na běžkách, k čemuž jsem se dřív moc nedostal. Snad se ta energie projeví na mistrovství světa v Londýně. Závodů mám teď dost, ještě se musí hlava dostat do závodního rytmu.

Nejbližším startem je pondělní Memoriál Josefa Odložila na Julisce…

To je srdeční záležitost, domácí stadión… S výkony v Dauhá i v Eugene jsem byl spokojený, ale žádný nebyl takový, že bych si po doběhu do cíle mohl zařvat nadšením. Snad to přijde teď. Hlavně chci splnit limit pro mistrovství světa 3:36.

Kdy naposledy jste si takhle zařval? Loni po českém rekordu v Monaku?

Asi tam. Ale nejvíc loni právě na Odložilovi. Byl jsem v útlumu a ten závod mi zvedl náladu. Radost jsem měl i teď z rychlé trojky ve Francii, 7:51 je na mě dobrý výkon.

Může tento čas do budoucna znamenat přesun i k delším tratím?

Signalizuje to, že někdy můžu běžet kvalitní pětku, třeba na úrovni českého rekordu. Tělo na to připravené je, člověk musí být i mentálně silný, aby v tom tempu vydržel kroužit dvanáct a půl kola. Ale teď je prioritou patnáctistovka a do olympiády v Tokiu bude. Pořád je to má nejsilnější disciplína a když zvládnu konkurovat světové špičce, byla by hloupost něco měnit.

Program a hvězdy pondělního Memoriálu Josefa Odložila
16.00 kladivo Ž (Hitchonová)
17.30 tyč M (Kudlička) a oštěp Ž (Špotáková, Chaladovičová, Viljoenová)
18.05 dálka Ž
18.20 110 m př. M (Traber)
18.40 1500 m M (Michú, Holuša)
18.55 400 m př. M a oštěp M (Vadlejch, Frydrych)
19.00 koule M (Staněk, Prášil, Birkinhead)
19.05 400 m př. Ž (Molineová, Rosolová, Nelová)
19.15 800 m Ž
19.25 400 m M (Maslák)
19.35 100 m M (Siame, Roto)
19.45 3000 m př. Ž.
Přímý přenos vysílá ČT Sport od 18.00.

Reklama