Hlavní obsah

Kenteris a Thanuová přijali trest, závodit smí od prosince

Řečtí sprinteři Kostas Kenteris a Ekaterini Thanuová přijali verdikt Mezinárodní atletické federace IAAF, která je potrestala dvouletým zákazem činnosti za absenci u dopingových testů před olympiádou v Aténách. Oznámilo to vedení světové atletiky, podle něhož mohou se mohou oba závodníci vrátit na dráhu 22. prosince.

Foto: www.nostos.gr

Řecká atletka Ekaterini Thanuová

Článek

Olympijští medailisté ze Sydney před hrami v Aténách vynechali tři dopingové zkoušky a IAAF jim za to udělila dvouletý distanc. Národní svaz pak oba atlety zbavil obvinění, proti čemuž se IAAF odvolala ke sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne.

Ten však nakonec rozhodovat nebude, protože Kenteris a Thanuová trest přijali. "Je to pro nás velké překvapení, naprosto nečekané. Ráno jsme se dozvěděli, že se obě strany dohodly a odvolání bylo staženo," řekl agentuře Reuters generální sekretář CAS Matthieu Reeb.

Stříbrná medailistka ze stovky na olympijských hrách v Sydney chtěla vleklý případ ukončit, aby se mohla v klidu připravovat na návrat k vrcholové atletice. "Je to pro nás pozitivní vývoj, protože jí to umožní znovu závodit. Mluvil jsem s ní a řekla mi, že je velmi šťastná," řekl agentuře AP právník jednatřicetileté sprinterky Nikos Kollias.

Zatímco Thanuová se chce k atletice vrátit, budoucnost jejího slavného krajana je nejistá. Překvapivý olympijský vítěz z dvoustovky v roce 2000 byl před aférou v Řecku celebritou a dokonce po něm pojmenovali trajekt na jeho rodný ostrov Lesbos. Šéf řecké atletiky Vassili Sevatis o dvaatřicetiletém Kenterisovi loni prohlásil, že podle jeho názoru už s královnou sportu definitivně skončil.

Dnešním krokem na sportovní scéně pro Kenterise a Thanuovou skončil dopingový skandál, který je připravil o start na olympiádě před domácím publikem. Oba atleti však navíc čelí žalobě u civilního soudu za vynechání dopingových zkoušek a zinscenování nehody na motocyklu, kterou vysvětlovali svou absenci u kontroly.

Reklama