Hlavní obsah

Skákání z mostu? Výška je pro mě větší adrenalin, tvrdí Cachová

Kladno

Za měsíc to bude deset let, kdy sedmnáctiletá Kateřina Cachová se slzami v očích běhala zahalena v české vlajce po vítkovickém stadiónu a slavila titul dorostenecké mistryně světa v sedmiboji. Většina jejích tehdejších zlatých kolegů i soupeřek upadla v zapomnění a atletice se ani nevěnuje, Cachová se přes řadu zdravotních peripetií dál drží v širší světové špičce. A o víkendu bude v Kladně obhajovat vítězství na TNT Express mítinku.

Foto: Jan Kucharčík

Kateřina Cachová při mistrovství republiky v Třinci na překážkách.

Článek

„Deset let od titulu? Zní to hrozně, ale uteklo mi to celkem rychle, jak jsem některé roky kvůli zraněním ani neabsolvovala sedmiboj,“ přemítá svěřenkyně Martiny Blažkové.

Němka inspirací

„Vždycky jsem se bála, abych nebyla ta hvězdička v mládežnických kategoriích a pak třeba skončila. Tak jsem ráda, že jsem se chytla a třeba se ještě zlepším,“ věří Cachová, která získala medaile i na evropských šampionátech do 19 let, 23 let a na universiádě.

Inspirací jí může být i největší soupeřka z Ostravy 2007, Němka Carolina Schäferová, která se letos v Götzisu zlepšila až na 6836 bodů. „Bývaly jsme na stejné úrovni, tak věřím, že také můžu ještě o pár stovek bodů vyletět,“ hlásí Cachová, jejíž osobní rekord z loňského Kladna je 6328 bodů.

Ostravské rodačce relax od pestrého a náročného vícebojařského tréninku obstarávají adrenalinové aktivity, vyzkoušela si bungee jumping, kdy se skáče z mostu na gumě, i Kienovu houpačku na pružném laně. Pro strach má tedy uděláno.

Příště seskok

„Pro mě je kolikrát větší adrenalin skok do výšky, tam ho cítím, sotva se rozbíhám,“ s úsměvem zmiňuje disciplínu, která ji už nejednou pokazila ambice na dobrý výsledek.

Dalším lákadlem pro Cachovou je seskok z letadla. „Ale radši bych v tandemu. Nemám úplně ráda, když je zodpovědnost na mně. I na té houpačce vím, že se sice teoreticky může lano přetrhnout, ale já už tam nemůžu nic pokazit,“ usmívá se.

Šéftrenéra mrzí neúčast českých es
Jediný z kvarteta nejlepších českých desetibojařů se o víkendu představí při kladenském TNT Express mítinku. Jan Doležal od začátku sezóny laboruje s achilovkou, zvažovaný start zrušil Jiří Sýkora a rovněž z důvodu bolavé achilovky se odhlásil i Adam Sebastian Helcelet. Závodit tak bude jen Marek Lukáš, vítěz předminulého ročníku. „Mrzí mě to a překvapuje, asi jsou kluci křehcí. Jsem smutný, že nedojde ke konfrontaci našich nejlepších,“ přiznal šéftrenér Tomáš Dvořák. Favoritem je pátý z olympiády Alžířan Larbi Bourrada, ženský sedmiboj ozdobí nejlepší Češky Eliška Klučinová a Kateřina Cachová.

Reklama

Související témata: