Hlavní obsah

V tréninku nechápal vlastní formu. A tak Holuša hlásí: Cíl je vyhrát, nic jiného mě nezajímá

Michal OsobaPrávo

Jediný atlet nechyběl v českém týmu dosud na žádném mistrovství Evropy družstev od jeho založení v roce 2009. A na body běžce Jakuba Holuši budou na cestě za vysněným udržením spoléhat Češi i letos.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Běžec Jakub Holuša před odletem české reprezentace na evropský šampionát družstev v Lille.

Článek

Máte týmové závody v oblibě? Závodil jste ve všech šesti dosavadních ročnících.

Já poprvé reprezentoval už v roce 2006 ještě na Evropském poháru, teď jedu na desátý závod. Mám je rád, je to příjemná změna, vytvoří se dobrá parta.

Zatím se ale Češi nikdy v nejvyšší soutěži neudrželi. Letos jste optimistou?

Přál bych si to, pokusím se získat co nejvíc bodů. V Braunschweigu před třemi lety jsem byl první a druhý a stejně to nestačilo. Každý chce udělat co nejvíc bodů za sebe, ale už neovlivním, jestli třeba štafetě nespadne kolík, takové schopnosti nemám. (úsměv)

Jaká je vaše nejhezčí vzpomínka na závod družstev? Zmiňovaný Braunschweig?

Tam jsem závodil ve velké formě a pohodě. Ale i třeba když jsme v roce 2007 byli ve Vaase na severu, tam bylo krásně, nebo předloni v Herakliónu u moře. Nerad zase vzpomínám na Stockholm 2011, kde jsem si udělal únavovou zlomeninu. Byla toho spousta, stárneme a vzpomínky se hromadí…

Začínal jste na osmistovce, letos poběžíte tři kilometry. Proč?

Mám nejrychlejší čas na patnáctistovce i třech kilometrech, tak jsem si mohl vybrat. Usoudili jsme, že pro tým je lepší, když Filip Sasínek poběží patnáctistovku a body si rozložíme. Můj jasný cíl bude vyhrát, nic jiného mě nezajímá.

Závodil jste minulý týden na Diamantových ligách v Oslu a ve Stockholmu, ve středu vás čeká Zlatá tretra. Máte dost sil?

Nečekaně se cítím velmi dobře. V úterý jsem odlítal takový trénink, že jsem nechápal. Tělo je dobře nastavené, forma vynikající, výkon ve Stockholmu mě podpořil psychicky. Kdybych se dostal do rychlého závodu na trojce, třásl by se český rekord (7:46,42).

Může rychlý závod přijít v Lille, nebo půjde spíš o body?

Nečekám, že by se běželo na 7:45. Když se půjde nad osm minut, měl bych si z nich udělat trhací kalendář, protože jsem nejrychlejší. Když to půjde k 7:50, můžou mě zlobit mistr Evropy na pětce Španěl Fifa a francouzský stýplař Kowal.

Reklama