Hlavní obsah

Holuša chce na Tretře využít Rudishovo tempo a přepsat český rekord na kilometru

Ostrava

K zajímavému souboji Čechů Filipa Sasínka a Jakuba Holuši s Keňanem Davidem Rudishou dojde ve středu krátce po 20 hodině na Zlaté tretře v Ostravě. Čeští mílaři vyzvou dvojnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Londýna a Ria v běhu na 800 metrů na trati, na které ani jeden z nich obvykle nezávodí - v běhu na tisíc metrů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Keňský běžec David Rudisha (vlevo) a Jakub Holuša na tiskové konferenci před atletickým mítinkem Zlatá tretra.

Článek

„Moc se na to těším. Už jsem si zkusil běh na 600 metrů, ale tam je to hlavně o rychlosti a patnáctistovka je pro mě zase moc dlouhá. Kilometr je osmistovce asi nejblíže a je to jeden ze závodů, který jsem chtěl zkusit," řekl držitel světového rekordu v běhu na 800 metrů 1:40,91 z roku 2012.

Nejlepší světový výkon na 1000 metrů 2:11,96 drží od roku 1999 Rudishův krajan Noah Ngeny, rekord mítinku v Ostravě 2:15,08 pak z roku 2014 Turek Ilham Tanui Özbilen. „Myslím na jediný rekord, a to můj vlastní, který určitě překonám, protože tohle bude můj první start na téhle vzdálenosti," pousmál se Rudisha. „Ale přemýšlím, jaké to bude. Nechci to přepálit. Můj plán je běžet osmistovku za 1:46,47 a potom běžet rychlou dvoustovku, aby výsledný čas byl po 2:15,00 nebo líp. Bude to záležet, jak se mi povede finiš," nastínil keňský atlet.

Takový záměr se libí i Jakubovi Holušovi, který už má s tisícovku na rozdíl od Rudishi zkušenosti. „Je to velice dobrý plán. David tuhle vzdálenost nikdy neběžel a myslím, že bude opatrný. A opatrnost může být i jeho velká výhoda. Kilometr je odlišná trať. Zdá se, že je to jen o dvě stě metrů více, ale ta poslední dvoustovka je hodně zásadní. Běžet dobře osmistovku je dobrý předpoklad, ale neznamená to, že poběžíte dobře i kilometr," řekl Holuša.

Na delší trati by si český rekordman na 1500 metrů na Rudishu troufl. Na kilometru si až tak úplně nevěří. „Ale i tak to bude zajímavý závod. Pár osmistovek jsme spolu odběhli a vždycky jsem z velké dálky díval na jeho záda. Mým cílem bude nedívat se na něj teď z tak velké dálky, užít si závod před publikem. Cítím se stále výjimečně, moje forma je fakt skvělá a chtěl bych toho využít. Všechno, co bude ve mně, tady nechám," slíbil Holuša.

Jeho cílem je pokořit téměř dvacet let starý český rekord Lukáše Vydry 2:18.56 z roku 1998. „Je velice hratelný. Věřím, že diváci nás poženou. Jsem rád, že David nechce běžet na světový rekord, to by byl závod zase úplně jiný. Čas je tak kvalitní, že by nás to zabilo všechny a poslední dvoustovka by byl pochod," usmíval se Holuša.

Reklama