Hlavní obsah

Veselý se dočkal! Dostal olympijský bronz a začne pátrat, kde má ostatní medaile

Michal OsobaSport.cz
Aktualizováno

Vedle tradičních skleněných treter byla dnes na vítkovickém stadiónu předána jedna ještě cennější trofej. Oštěpař Vítězslav Veselý se po pěti letech dočkal olympijského bronzu, o který ho na hrách v Londýně připravil dopující Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja. V rámci slavnostního zahájení Zlaté tretry dostal medaili od předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý při slavnostním zahájení Zlaté tretry dostal olympijský bronz, gratuluje mu předseda Českého atletického svazu Libora Varhaník.

Článek

Byla to dlouhá cesta k medaili. Z Londýna jel Veselý zklamaný. V kvalifikaci ohromil osobním rekordem 88,34 m, za tři dny ve finále marně hledal potřebnou energii.

„Jel jsem tam s nejvyššími ambicemi, připravený jsem byl dobře. Jenže ve finále to nebyl můj den,“ vybavuje si pět let staré vzpomínky. V poslední sérii se posunul ze sedmého místa aspoň na čtvrté. „V tu chvíli mi bylo jedno, jestli jsem sedmý nebo čtvrtý, toužil jsem po medaili,“ tvrdil. Jenže o pár let později si za posun na bramborovou příčku mohl gratulovat.

Zpráva o diskvalifikaci původně stříbrného Ukrajince ho zastihla loni shodou okolností při olympiádě v Riu. Dal si panáka slivovice na oslavu a pak už jen mohl čekat, jak dlouho bude trvat celý proces přesunu medailí. Pjatnycjovo stříbro dostal už v zimě Fin Antti Ruuskanen, jehož bronz přes sídlo Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne putoval do Prahy.

Důstojné prostředí

A ostravská Zlatá tretra, jejímž ředitelem je Veselého kouč Jan Železný, byla ideálním místem pro slavnostní předání. „Emoce už jsou samozřejmě umenšené, než kdybych medaili dostal v Londýně, ale i tak je to velice důstojné prostředí, kde medaili převzít,“ těšil se Veselý na kulisu patnácti tisíc diváků.

Medaili už si prohlédl při focení v ateliéru. „Pěkná a velká. Překvapilo mě, jak je robustní, to se mi líbí, když medaile není prcek,“ usmíval se oštěpař. Po slavnostním ceremoniálu s olympijskou hymnou dá bronz do batohu k tretrám a po závodě ho přidá k ostatním medailím, zlatu z mistrovství světa i Evropy a dalším dvěma stříbrům z ME.

„Jenže teď přesně nevím, kde jsou,“ přiznal. „Myslím, že u babičky, chodily se na ně koukat sousedky a kamarádky z kostela. Říkal jsem si, co budou dělat doma ve skříni a babička atletiku sleduje a prožívá. Vždycky se třeba diví, že běžkyně s dlouhýma nohama je pomalejší než ta s kratšíma,“ usmíval se čtyřiatřicetiletý rodák z Hodonína.

Je v hledacím módu

Letos zatím Veselý medailovou formu nemá, jeho prvotním cílem je vrátit se do Londýna na mistrovství světa, k čemuž potřebuje překonat limit 83 metrů.

„Zatím jsem letos v hledacím módu,“ přiznal Veselý, jehož zbrzdily potíže s kolenem. „Rozhodilo mě to fyzicky a asi i trochu v hlavě a při závodech se hledám. V tréninku je to mnohem lepší, tak by bylo na čase to prolomit,“ těšil se na závod.

Veselý vedle medaile dostal od Českého olympijského výboru i prémii 450 000 korun. Před ním už cenný kov z her dodatečně dostala v roce 2013 diskařka Věra Cechlová (bronz z Atén 2004), na bronz z Pekingu 2008 zatím čeká zápasník Marek Švec.

Reklama