Hlavní obsah

Legenda dala Ostravě sbohem. Jaká bude Zlatá tretra bez Bolta?

Michal OsobaPrávo

Byl chladný květnový večer roku 2006, Jan Železný se v zimní bundě desítky minut podepisoval v Ostravě fanouškům po své poslední účasti na Zlaté tretře a organizátoři dumali, jak oštěpařskou legendu a divácký tahák mítinku nahradí. Na dvoustovce tehdy závodil ještě vcelku nenápadný mladík z Jamajky jménem Usain Bolt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Usain Bolt se při Zlaté tretře podepisuje fanouškům.

Článek

O jedenáct let později se už jako atletická legenda loučil (aspoň v roli závodníka) s mítinkem, který s ním byl neodmyslitelně spjatý. Diváky přitahoval na stadión jako magnet, žádný jiný závod na světě nenavštívil častěji. Také po konci středečního mítinku téměř padesát minut obcházel stadión a poctivě se podepisoval fanouškům, fotil se. „Nejdelší autogramiáda v životě,“ přiznal pak.

„Osobně nám ještě přišel poděkovat. Nečekal, co se bude dít, že přijde jamajská hymna naživo nebo choreo,“ vykládal manažer mítinku Alfons Juck. Choreografii, do níž se zapojila celá protější tribuna, organizátoři chystali ve spolupráci s fanoušky, kteří podobné akce připravují na zápasy fotbalového Baníku.

Van Niekerk nástupcem?

S Boltovým odletem z Ostravy skončila jedna éra mítinku, jenž pracuje s rozpočtem padesáti miliónu korun. A podobně jako před jedenácti lety už organizátoři zřejmě svoji novou hvězdu našli.

Čtyřiadvacetiletý Jihoafričan Wayde van Niekerk na Tretře zaběhl nejrychlejší čas historie na třístovce. A na olympijském vítězi z Ria a světovém rekordmanovi na čtvrtce plánují v Ostravě stavět další roky.

Pokud se Van Niekerkovi skutečně vydaří plán vyhrát na mistrovství světa dvoustovku i čtvrtku, svým sportovním věhlasem se Boltovi přiblíží. Sice není typem, který by bavil tribuny svou show, jeho startovné se zřejmě nevyšplhá ani do poloviny cifer, které si účtoval jamajský blesk, ale mezi atlety se stane nejžádanější zbožím.

Starosti může mít celá atletika

„Na vztahu s Waydem budeme určitě pracovat. Třístovku už nezopakujeme, tak uvidíme, jestli se případně dohodneme na dvoustovce, kde by mohl atakovat Boltův rekord mítinku, nebo plánovaný termín opět ve druhé polovině června bude pro něj vhodný i na čtvrtku,“ přemítá Juck.

Ostatně s obdobnou výzvou, tedy jak nahradit Bolta, se bude potýkat celá světová atletika. „Já se o Tretru nebojím,“ tvrdí ředitel mítinku Jan Železný.

„Máme divácké zázemí, kvalitní stadión, přivádíme špičkové atlety i dobré nápady. Atletika globálně to bude mít složitější, protože Bolt je výjimečný a světová federace IAAF by měla na sobě začít pracovat, jak sport zatraktivnit a dostat víc mezi diváky,“ líčí oštěpařský světový rekordman.

Reklama