Hlavní obsah

Tóth nebude kvůli biologickému pasu obhajovat chodecký titul

Slovenský chodec Matej Tóth nebude na mistrovství světa v Londýně obhajovat titul na 50 kilometrů. Olympijského vítěze vyšetřuje mezinárodní federace IAAF kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu. Není jasné, zda má loňský slovenský Sportovec roku zastavenou činnost. Tóth v prohlášení oznámil, že v Londýně nebude startovat kvůli tréninkovému výpadku a psychickému i fyzickému vyčerpání, které u něj informace o vyšetřování vyvolala.

Foto: ČTK

Slovenský chodec Matěj Tóth při vítězství na Olympijských hrách v roce 2016.

Článek

"Tento stav způsobila zpráva od IAAF, která mě upozornila na statistické odchylky v mém biologickém pasu a požádala mě o vysvětlení," uvedl Tóth. Čtyřiatřicetiletý atlet provinění proti pravidlům o dopingu odmítá. "Absolutně vylučuji jakékoliv pochybení. Zpráva mě šokovala, proto se teď soustředím na to, abych s pomocí uznávaných světových odborníků z různých oblastí prokázal, že jde o přirozený fyziologický stav organismu, který mohl vyvolat můj tehdejší zdravotní stav," uvedl bez dalších podrobností Tóth.

Biologické pasy poskytují základní údaje o naměřených hodnotách různých látek v krvi a moči sportovců, jsou průběžně doplňovány a sledují se jejich výkyvy. Pokud některé parametry překročí tolerovanou hranici, kterou stanovuje Světová antidopingová agentura WADA, hrozí sportovci trest. A to i v případě, že dopingový test na konkrétní substance žádné provinění neukáže.

Reklama