Hlavní obsah

Veselý bude v Londýně závodit i koučovat přítelkyni. Emoce ukočíruju, věří

Praha

V roce 2013 v Moskvě získal oštěpař Vítězslav Veselý světové zlato, teď do poslední chvíle čekal, jestli si do Londýna přibalí i závodní vybavení. V pondělí přišla úleva a Veselý se na šampionátu představí ve dvojroli: jako kouč své partnerky Nikoly Ogrodníkové i jako závodník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý během mítinku Zlatá tretra

Článek

Jak jste prožíval udělování dodatečných pozvánek pro atlety, kteří nesplnili A limit? Nevylekalo vás, když nejprve přišla jen pro vašeho kolegu Jaroslava Jílka?

Trochu jsem spoléhal na to, že by můj výkon měl stačit. Ale asi došlo k tomu, že si člověk na IAAF nejprve neuvědomil, že od nás můžou startovat čtyři oštěpaři.

Čtyři můžete v Londýně startovat díky vítězství Jakuba Vadlejcha v loňské Diamantové lize. Slíbil jste mu odměnu?

My mu všichni děkovali hned loni. Je super, že se to povedlo dotáhnout. Lidi to možná berou jako samozřejmost, když jsme měli Železného, Špotákovou, i já získal nějaké medaile. Ale pořád je něco unikátního, že jedeme čtyři z tak malé země, označil bych to za Železného efekt. Od začátku nám zajistil ty nejlepší podmínky, i když nikdo nevěděl, co z nás bude.

V Londýně budete i jako trenér Nikoly Ogrodníkové. Jak se spolupráce zrodila?

Nikola je moje přítelkyně, byla v Ostravě a domluvili jsme se, že se přesune do Prahy, abychom mohli být spolu. Pak jsme hledali, kde bude trénovat. Ideálně vyšla Dukla, ale nechtěli jsme zatěžovat Honzu Železného. Já sice nejsem trenér, ale mám vystudovanou FTVS i trenérskou licenci, tak se napsala jako moje svěřenkyně. Ale v podstatě se přidružila k naší skupině, přípravu absolvovala s námi pod Honzou, já pak pomáhal a psal tréninky až během sezóny.

Na stadiónu tak asi trávíte celé dny. Nejdřív jako závodník, pak jako trenér.

I když jsem tréninky psal, úplně na všech jsem nebyl. Snažil jsem se chodit při posilovně nebo házení, tam je trenér nejdůležitější. Občas jsme to spojili i s naší skupinou. Pořád se snažím být srdcem hlavně závodník a dát tomu všechno. Spolupráce s Nikolou je teď specifický případ, ale do budoucna, až jednou skončím se závoděním, by mě trenéřina lákala.

Kdy budete v Londýně nervóznější? Na ploše s oštěpem, nebo na trenérské sedačce?

Těžko říct. Až budu jako trenér s Nikolou na kvalifikaci, chtěl bych ty emoce tlumit, ať si taky něco nechám na svůj závod. Předem to neodhadnu, ale snad emoce ukočíruju.

Jak je na tom nyní vaše koleno, které vás zlobí celou sezónu?

Levé jsem si dal do pořádku, ale od půlky února laboruju s pravým. Proto bude šampionát můj poslední závod sezóny. Nechám tam všechno a pak kolenu dopřeju delší pauzu, abych mohl s klidným svědomím nastoupit do přípravy na příští sezónu.

Reklama