Hlavní obsah

Šéf evropské atletiky po kritice zmírnil návrh na zrušení rekordů

Londýn

Poté, co návrh na zrušení atletických rekordů, nad nimiž spočívá dopingové podezření, vzbudil vlnu nevole, přišel předseda evropské asociace (EAA) Svein Arne Hansen s méně radikální verzí. Místo původního roku 2005 by se hranice anulování rekordů posunula o 14 let zpět. V roce 1991 se totiž začaly zavádět mimosoutěžní dopingové testy.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Atletika, skok o tyči - ilustrační foto

Článek

"Málo jsme to předtím konzultovali se samotnými atlety. Musíme naslouchat kritice z řad lidí jako Jonathan (Edwards) a Paula (Radcliffeová)," citoval Hansena web www.insidethegames.biz. Právě oba britští světoví rekordmani patřili k nejhlasitějším kritikům původního návrhu. Po jeho úpravě už by o svá historická maxima v trojskoku, respektive maratónu nepřišli.

Komise EAA na jaře stanovila tři hlavní podmínky k tomu, aby mohly být rekordy uznány. Výkony musejí být dosaženy na schválených mezinárodních soutěžích, kde je zajištěna vysoká úroveň rozhodování a technického vybavení. Dále se atlet musí před dosažením výsledku podrobit určitému množství dopingových kontrol a jeho "rekordní" vzorek bude uchováván 10 let pro případné opětovné testování.

"Možná budeme muset zavést nová kritéria, například posunutí hranice z roku 2005 na 1991. To bude jedním z mých návrhů. Snad ho přednesu už během listopadového kongresu IAAF," řekl Hansen. Původně chtěl návrh představit už během nadcházejícího kongresu před světovým šampionátem v Londýně. Plány na změny rekordních tabulek musejí vedle Mezinárodní atletické federace schválit také všechny kontinentální federace.

Evropská asociace se rozhodla přezkoumat hodnověrnost atletických rekordů letos v lednu. Podezření padá především na výkony sportovců z tehdejšího východního bloku z 80. let minulého století. Některé ženské výkony z té doby jsou stále platnými světovými rekordy, mezi nimi i čas Jarmily Kratochvílové 1:53,28 na 800 metrů z roku 1983 či Marity Kochové z NDR 47,60 na 400 m z roku 1985.

Reklama