Hlavní obsah

Můj extra favorit není. Ale Bolta někdo těžko nahradí, zná ho 90 procent lidí, říká Dvořák

Londýn

V roce 2008, kdy jako trojnásobný desetibojařský mistr světa končil kariéru, rozzářila se naplno nová atletická hvězda: Usain Bolt. Poslední roky už Tomáš Dvořák sleduje kroky jamajské legendy z pozice českého reprezentačního kouče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Dvořák při odletu atletické výpravy na MS do Londýna.

Článek

Jak těžké bude pro atletiku nahradit takovou osobnost?

Bude to složité, důležité samozřejmě bude, co se vyvrbí v Londýně, jestli se objeví někdo nový, mladší a perspektivní. Není to můj extra favorit, ale je persona, která se těžko nahradí.

Může ho na pozici atletické osobnosti číslo jedna nahradit jen sprinter? Třeba kladiváři se asi takové pozornosti nedostane…

Sebelepší kladivář by se na výsluní nedostal. Jestli ho někdo nahradí, tak ze sprinterských disciplín. Po olympiádě se psalo, že by to mohl být Wayde van Niekerk, který předvádí neskutečné věci.

Pro mnohé je Bolt nejlepším atletem historie. Jak vysoko je ve vašem žebříčku?

Nestavím si podobné žebříčky, atletiku vnímám s tou pestrostí, jakou má. Ano, asi je nejlepší sprinter, ale pak jsou nejlepší skokani, vrhači. Určitě je ten, kdo zaujal nejvíc. A nejen fandy atletiky, jméno Usain Bolt zná podle mě 90 procent obyvatel téhle planety.

Říkal jste, že Bolt není váš extra favorit. Proč?

Já nikdy sportovní idoly neměl. Jsem vícebojař a spíš koukám na to, co je člověk schopen se naučit, než kolik má dáno. Neříkám, že Bolt je jen hříčka přírody, ale na stovce a dvoustovce se dá víc stavět na talentu podpořeném prací, než když se člověk tréninkem musí hodně učit.

Jaká je vaše prognóza, rozloučí se Bolt jako vítěz?

Je to otázka jeho nastavení na tu hodinu H a minutu M. A on od roku 2008, když neudělal chybu, odešel vítězně. Samozřejmě si na něj ale všichni brousí zuby a nebude to mít jednoduché.

Reklama