Hlavní obsah

Padesát dnů bez čtvrtky! Maslák vsadil na experiment, klapne?

Londýn

Pohled do tabulek překvapí nejednoho atletického fanouška. Pavel Maslák se podle letošních časů pohybuje až v páté desítce čtvrtkařů startujících v Londýně. Sprinter, který vyhrál mistrovství Evropy, byl pátý na světovém šampionátu a v hale na vrcholné akci neprohrál pět let? Důsledkem je tréninkový experiment, do něhož se pustil s koučem Daliborem Kupkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Maslák během odletu atletické výpravy na MS do Londýna.

Článek

Až v sobotu dopoledne zaklekne do startovních bloků, bude to přesně po padesáti dnech od jeho posledního závodu na 400 m, který běžel na Diamantové lize v Oslu. „Takhle jsem to nikdy nezažil, snad se to vyplatí, a ještě jsem nezapomněl, jak se čtvrtka běhá,“ usmívá se český rekordman.

Letošní čtvrtky Masláka
5. 5. Dauhá45,59 s (7.)
27. 5. Eugene45,42 s (5.)
5. 6. Praha45,51 s (2.)
15. 6. Oslo45,52 s (3.)

S trenérem zvolili odlišnou strategii od předchozích sezón. „Po hale jsme trénink směřovali skoro jenom do rychlosti a až poslední měsíc ho dodělali směrem ke čtvrtce,“ vysvětluje Maslák, který při mistrovství republiky v Třinci vylepšil svůj národní rekord na dvoustovce.

Ale co od sebe čekat na dvojnásobné trati, netuší ani muž proslulý barevnými rukávky. „Jsem takový nejistý, ale tréninky vypadaly dobře, tak snad si v Londýně vylepším sezónní maximum,“ věří.

Bude to třeba, s dosavadním výkonem 45,42 s by na šampionátu díru do světa neudělal. „Chci ten čas srazit pod 45 sekund,“ vysnil si. Tak rychle běžel naposledy na jaře roku 2014. „A doufám, že z rozběhu jasně postoupím,“ plánuje. Vloni v Riu v našlapané čtvrtkařské konkurenci mu ale nestačil na semifinále ani výkon 45,06 s.

Reklama