Hlavní obsah

Chtěl víc. Ale opouštět své halové království Maslák neplánuje

Londýn

Do Londýna vyrazil Pavel Maslák se dvěma atletickými sny. Po třech letech stlačit svůj čas pod 45 sekund a zabojovat o finále mistrovství světa na čtvrtce. Ani jeden se mu nesplnil. Halovému králi se tak nedaří přetavit zimní úspěchy na letní tak, jak by si přál.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Pavel Maslák se po semifinále mistrovství světa chystá na rozhovor pro Českou televizi.

Článek

Ne snad, že by v létě na nic velkého nedosáhl. Z evropských šampionátů má zlato a stříbro, ale na světové scéně se od skvělého pátého místa v Moskvě 2013 běhají finálové závody bez rychlíka z Havířova. „Samozřejmě, chtěl bych víc než sedmnácté místo,“ připouští svěřenec Dalibora Kupky.

Letos společně po halové sezóně zkusili přeskupit zažitý trénink, ale výrazný posun to nejlepšímu českému sprinterovi nepřineslo. V šestadvaceti letech může mít Maslák před sebou ještě spoustu úspěšných sezón, a tak teď bude dumat, na co se v nich soustředit.

Řada elitních světových čtvrtkařů halovou sezónu vynechává a soustředí se na léto. „Také už bych si od haly potřeboval odpočinout a dopřát si delší volno, kdy bych nemusel tolik trénovat,“ přemítá. „Ale to se lehce řekne a hala se těžko opouští.“

Hattrick je lákavý

Cestou zimy bez závodů pod střechou se tak Maslák v dohledné době nevydá, lákadel je před ním pořád spousta. „Mohl bych vyhrát potřetí halový svět a dovršit hattrick,“ vyhlíží šampionát v Birminghamu v příštím roce. „A pak přidat čtvrté zlato na Evropě, to tu taky ještě nebylo,“ hledí ještě o rok dál do Glasgow.

„Dokud se mi opravdu nezadaří venku, budeme v dohledné době pořád kombinovat venek s halou, protože tam si vždycky spravím chuť a aspoň zatím to tam cinká,“ vysvětluje.

V dlouhodobějším výhledu ale nevylučuje, že by jednu halovou sezónu vynechal. V roce 2019 je kvůli klimatickým podmínkám v Kataru mistrovství světa v Dauhá naplánováno až na přelom září a října. „Pak je možné, že bych si dal před další olympiádou volno,“ plánuje. Do té doby zůstane halový králem? „Já doufám,“ pousměje se Maslák.

Reklama

Související témata: