Hlavní obsah

Zima a liják? To je přece norské léto, tvrdil Viking, kterého triumf šokoval

Londýn

Londýnský šampionát rozhání skepsi evropských běžců z americko-africké převahy. Po senzačním triumfu Francouze Pierra-Ambroise Bosse na osmistovce ovládl čtvrtku překážek Nor Karsten Warholm. A kromě zlata oba spojoval i nelíčený údiv, s jakým za cílem hleděli na světelnou tabuli se svým jménem na prvním řádku.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Jednadvacetiletý norský mladík Karsten Warholm vyhrál na MS běh na 400 m překážek.

Článek
Fotogalerie

Nad středečním londýnským počasím lamentovali snad všichni atleti. Liják od brzkého rána nebral konce, diváci byli zachumlaní v bundách. „Moje výhoda, vždyť tohle je typické norské léto,“ pomyslel si jednadvacetiletý mladíček.

Od víceboje k překážkám

Warholm je původem vícebojař, v roce 2013 se stal dorosteneckým mistrem světa. Pak si ale všestranný atlet vybral disciplínu, která ani do desetiboje nepatří. „Přes zimu jsme zkusili trénink na čtvrtku překážek a docela to šlo. Ale víceboj mi dal skvělé základy,“ vysvětluje nový šampión.

Cílem proběhl v čase 48,35 s, nejpomalejším v historii šampionátů, a pro Norsko získal první zlato po třiceti letech od triumfu vytrvalkyně Ingrid Kristiansenové. A slavil stylově. Od jednoho z diváků získal vikingskou helmu a s ní absolvoval čestné kolečko. „Byla ideální pro tuhle příležitost a počasí. Myslím, že mi slušela,“ culil se.

Reklama

Související témata: