Hlavní obsah

Neskončit poslední, přeje si nejmladší finalistka. Ale rezervy cítí obrovské

Londýn

Mezi finalistkami ženské výšky je Michaela Hrubá nejmladší, od olympijské vítězky Ruth Beitiaové ji dělí propastných devatenáct let. Také si juniorská mistryně světa i Evropy dává před sobotní medailovou bitvou skromný cíl: „Radost budu mít, když ve finále neskončím poslední.“

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Výškařka Michaela Hrubá v kvalifikaci.

Článek

Hrubá v kvalifikaci zdolala 192 cm, dál už skákat ani nemusela, neboť tato výška oddělila dvanáctku finalistek od zklamaných vyřazených. A cítí, že má ještě na víc. V sezóně skákala opakovaně 194 cm, nadějně atakovala laťku položenou i o tři centimetry výš.

Trenér diváky nepřeřve

„V těle je rezerva obrovská, v kvalifikaci jsem nějaké síly na finále pošetřila. Ale musí se všechno sejít na rozběhu, musím udržet ramena a vystoupat nahoru,“ vyjmenovává předpoklady úspěšného finále. Ty ji bude klást na srdce i energický kouč Michal Pogány, pod jehož vedením od zimy trénuje.

Pokud ho tedy uslyší. „Sice je hlasitý, jenže 60 000 diváků nepřeřve. Ale domluvíme se posunky, v závodě už stejně není moc co vymýšlet,“ usmívá se brněnská výškařka, která takovou kulisu zažívá poprvé. „V té atmosféře se skáče skvěle, když víte, že za vámi diváci stojí a podporují vás,“ říká Hrubá.

Soutěž má jasnou favoritku v podobě Rusky Marie Lasickeneové, suverénky letošní sezóny. Za ní je ale boj o medaile otevřený a třeba vloni na olympiádě v Riu se všechny cenné kovy rozdávaly za výkon 197 cm.

Reklama