Hlavní obsah

Začíná éra po legendě, kterou nikdo nenahradí. Ale šanci mají nové tváře

Michal Osoba (Londýn)Právo

V sobotu večer začala atletice éra „po Boltovi“. Jaká bude? Bez pochyby nelehká. Mezinárodní federace IAAF by si mohla vypsat inzerát na novou globální ikonu s čistým dopingovým rejstříkem, která by dokázala okouzlovat svými výkony, bavit chováním, inspirovat děti a přilákat k atletice i ty, pro něž je běhání a skákání jen vzpomínkou na hodiny tělocviku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Své tradiční gesto už Usain Bolt na závodech nepředvede.

Článek

Šampionát v Londýně měl pomoci nové hvězdy objevit. Přinesl spoustu zajímavých příběhů i nových tváří, ale nikoho, kdo by se mohl Boltově gloriole v dohledné době přiblížit.

Vítěz stovky Justin Gatlin v 35 letech a se svou dopingovou minulostí? Rozhodně ne. Jihoafričan Wayde van Niekerk na vytoužený double na 200 a 400 metrů nedosáhl, navíc přes nesporné sprinterské kvality není showmanem, který by bavil publikum nad rámec necelých 44 sekund, které při čtvrtce stráví na dráze. Kanadský sprinter André de Grasse pro zranění v Londýně vůbec nestartoval…

Jako Muhammad Ali

„Wayde van Niekerk, Omar McLeod, Elaine Thompsonová, Maria Lasickeneová,“ vyjmenovává manažer Zlaté tretry Alfons Juck čtyři možné hvězdy poboltovské éry. „Nové osobnosti se objeví, jen je s nimi třeba pracovat, víc stavět na příbězích než jen na výkonech, pracovat se sociálními sítěmi, v tom jsou ještě rezervy,“ tvrdí Juck.

„Ano, je nepravděpodobné, že přijde někdo, kdo vyhraje tolik medailí a posbírá takové množství rekordů. Usain je osobnost, kterou nenahradíte. Vedou se debaty, kdo byl nejlepší mílař nebo vytrvalec historie. Ale u sprintu je myslím jasno,“ říká předseda IAAF a bývalý skvělý běžec na středních tratích Sebastian Coe.

„Jsem velký fanda boxu. A dobře si pamatuju v diskuze 70. letech, co si sport počne, až Muhammad Ali skončí,“ vybavuje si šéf světové atletiky. „A také ho nikdo nenahradil. Jenže přišla spousta dalších výborných boxerů,“ vylíčil Coe podobenství s dnešní situací atletiky.

Reklama