Hlavní obsah

To se povedlo! Atletický Londýn nadchl, ale další výzvy přijdou

Londýn

V nelehkých časech doznívající dopingové krize či nepříliš úspěšného hledání ideálního konceptu Diamantové ligy si atletika těžko mohla přát většího povzbuzení, než byl světový šampionát v Londýně.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Dcera Mo Faraha Rihanna sleduje svého otce při závodě na 5000 m v Londýně při MS.

Článek

Ne snad, že by přinesl tolik výjimečných výkonů, ale atmosféra takřka neustále naplněného šedesátitisícového kotle bude všem atletům rezonovat v uších ještě hodně dlouho.

Za deset dnů na Londýnský stadión dorazilo přes 705 000 diváků, což jasně předčilo kterýkoliv z předchozích patnácti šampionátů. K tomu další davy podél maratonské trati či na chodeckém okruhu před Buckinghamským palácem.

„Čest tehdejšímu vedení IAAF, když rozhodlo, že mistrovství světa bude v Londýně, aniž by tušili, co přijde. Tohle se povedlo,“ spokojeně hlásil šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák. „Nemyslím si, že jsem sám, kdo byl na stadionu nadšený. I ohlasy lidí, kteří tady neseděli a mohli vidět všechny naše závodníky v České televizi, byly pozitivní,“ hlásí.

Dauhá? Zvláštní volba

Jenže bylo by mámením soudit stav současné atletiky podle londýnského šampionátu. Za rok zřejmě podobnou kulisu vytvoří Němci při ME v Berlíně, ale mnoho dalších zemí, kde by šampionát proběhl na podobné divácké úrovni, není.

MS za dva roky v katarském Dauhá? „Opravdu zvláštní volba,“ opustil diplomatické mantinely předseda organizačního výboru MS v Londýně Ed Warner.

„Musí na tom v Kataru hodně pracovat,“ říká manažer atletů i mítinku Zlatá tretra Alfons Juck.

„Jezdím do Dauhá každý rok na Diamantovou ligu a kdyby v hledišti nebyli Afričané, nebude tam nikdo. Chybí atmosféra, diváci nevědí, kdy tleskat, proč tam hraje hudba, kterou ani neznají, technickým disciplínám nevěnují pozornost. Kulturně je to obrovský rozdíl,“ upozorňuje Juck.

Nová Diamantová liga?

Další velké změny by měly potkat atletiku v následujícím roce. Smlouva federace IAAF s Diamantovou ligou platí již jen následující dvě sezóny. „A v zákulisí se řeší nový projekt mítinků, buď jako inovovaná verze Diamantové ligy, nebo úplně nový koncept,“ říká Juck.

Zavedeny by měly být i žebříčky podobné těm tenisovým, které by nahradily stávající systém nominací na vrcholné akce pomocí plnění limitů.

Reklama