Hlavní obsah

Colin Jackson: Rekord Liou Sianga vydrží třicet let

ŠANGHAJ

Bývalý britský překážkář Colin Jackson je přesvědčený, že světový rekord Číňana Liou Sianga v běhu na 110 metrů překážek vydrží několik desetiletí. Olympijský vítěz minulý týden zaběhl v Lausanne čas 12,88, kterým definitivně vymazal Jacksona z čela historických tabulek. Už při svém triumfu v Aténách Liou Siang vyrovnal Jacksonův světový rekord, který měl hodnotu 12,91 sekundy.

Článek

Ve Švýcarsku nad vysokými ploty ještě tři setiny ubral a podle bývalého světového rekordmana výkon z čela tabulek hned tak nezmizí. "Můj vydržel třináct let, ale myslím, že tenhle nový může vydržet i třicet. Je to výrazné zlepšení," řekl Jackson.

Jeho nástupce si pár dní po překonání rekordu dává další cíle. Nyní se chce soustředit na zářijový atletický mítink Grand Prix v Šanghaji, kde bude obhajovat titul. "Doufám, že se mi to povede, protože se závod koná v mém městě a spousta místních lidí a kamarádů má velká očekávání," řekl Liou Siang, který v Šanghaji žije.

Třiadvacetiletý atlet po životním závodě v Lausanne chvíli nechápal, co se vlastně stalo. "Může být 12,88 hranicí lidských možností? Na to jsem se po překonání rekordu sám sebe mockrát ptal. Před tím jsem se o světový rekord dělil s Colinem a teď jsem jediným rekordmanem. Kvůli tomu jsem byl po závodě trochu bez sebe," vysvětlil.

Reklama

Související témata: