Hlavní obsah

Železný může ve Stockholmu útočit na veteránský rekord

Generálku na srpnové mistrovství Evropy v Göteborgu si odbyde na úterním mítinku Super Grand Prix ve Stockholmu oštěpař Jan Železný. Český reprezentant se ve Švédsku představí jako čerstvý čtyřicátník, takže může zaútočit na veteránský světový rekord Němce Petera Blanka, který v roce 2003 hodil 84,08 metru.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný

Článek

Český držitel absolutního světového rekordu 98,48 metru se objeví v soutěžním sektoru letos potřetí. Jeho poslední sezónu v kariéře narušilo zranění lýtkového svalu, které si přivodil v tréninku zhruba před měsícem. Kvůli tomu pak zrušil plánovaný start ve finském Kuortane.

Nyní se Železný pokusí navázat na medailové úspěchy z Dauhá a ostravské Zlaté tretry, kde obsadil druhé respektive třetí místo. Jeho letošním maximem je výkon 86,07 metru z Kataru, který ho řadí na šesté místo světových a páté místo evropských tabulek této sezóny.

"Cítím se dobře, na tréninku mi to šlo. Doufám, že můžu dosáhnout kvalitního výkonu," řekl trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa.

Hlavním soupeřem české legendy bude olympijský vítěz z Atén Andreas Thorkildsen z Norska, který je s výkonem 91,59 metru letošní jedničkou. Další oštěpař s hodem přes 91 metrů v této sezóně Fin Tero Pitkamäki ve Stockholmu nebude.

Reklama

Související témata: