Hlavní obsah

Běžecká senzace z pražských ulic? Srdečná dívka, která se bojí psů

Michal OsobaPrávo

Dvakrát letos vyrazila závodit do Prahy a odvezla si šest nejlepších časů běžeckých dějin, svými výkony dostala českou metropoli na stránky světových deníků. Kdo je třiadvacetiletá Joyciline Jepkosgeiová, usměvavá Keňanka, která v dubnu při půlmaratónu a v sobotu při Grand Prix na 10 km posbírala všechny nejlepší časy historie od 5 kilometrů po půlmaratón?

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Keňanka Joyciline Jepkosgeiová jako první žena v historii zaběhla 10 kilometrů na silnici pod 30 minut.

Článek

Poprvé z Afriky vyrazila před dvěma lety a běžela v Karlových Varech. „Byla to má první cesta do Evropy, lidé v Česku na mě byli moc milí, tak jsem musela běžet rychle,“ usmívala se po svém vítězství.

„Bylo vidět, že nad tím zbytečně nepřemýšlí, netaktizuje, prostě běží, jak jí to jde. A to jí zůstalo,“ říká manažerka Jana Moberly, která má na starosti elitní atlety při akcích RunCzech.

V rekord věřila

Po dubnovém sběru rekordů při půlmaratónu už Jepkosgeiová získala status běžecké hvězdy, který stvrdila v sobotu, kdy jako první žena prolomila na silnici hranici 30 minut časem 29:43. „Rekord jsem si přála, když ten předchozí zaběhla vlastně mimochodem v rámci půlmaratónu, a doufala jsem, že třicítka padne. Ale nečekala jsem, že o tolik,“ uznává Moberly.

Keňanka slavila rekord s lehkým úsměvem a s pokorou děkovala organizátorům za pozvání. „Je vidět, jak běh miluje a užívá si ho. Holčina, která nemá žádné princeznovské návyky, oproti jiným Afričanům ani není v ústraní, je srdečná,“ popisuje ji česká vytrvalecká jednička Eva Vrabcová Nývltová, která s Keňankou prohodila pár slov už před závodem.

„Ona se hrozně bojí psů, ale naší Belly ne, tak se s ní i fotila,“ usmívala se majitelka fenky samojeda.

Maratón ji neláká

Jaká může být budoucnost Jepkosgeiové? Maratón ji zatím neláká. „Ani nemá důvod se k němu posouvat, mezi desítkou a půlmaratónem má velkou budoucnost. Může sbírat úspěchy i na dráze, i když ty přechody můžou způsobit potíže s achilovkami a lýtky,“ ví Moberly.

„Říkala, že se může na desítce dostat pod 29 minut. Jestli mi to přijde reálné? Když ji vidím, tak ano,“ připouští Vrabcová.

Jepkosgeiová je členkou RunCzech teamu, ale o její starty bude teď zájem po celém světe. „Už potvrdila, že její výkon nebyl ojedinělý, manažeři ji budou nabízet hodně zajímavé částky. Bude těžší ji udržet v Praze, ale zkusíme to,“ plánuje Moberly.

Pražské rekordy Joyciline Jepkosgeiové
1. 4. 2017 – půlmaratón
10 kilometrů30:04
15 kilometrů45:37
20 kilometrů1:01:25
půlmaratón1:04:52
9. 9. 2017 – Grand Prix
5 kilometrů *14:32
10 kilometrů29:43
* Na 5 km se evidují jen nejlepší světové výkony, nikoliv rekordy.

Reklama