Hlavní obsah

Železný to opět zkusí se ženami. Povede talent s dynamitem v ruce i pohodářku z Ameriky

Praha

Čistě mužský spolek pod vedením Jana Železného se opět dočká ženského oživení. Po třech letech od odchodu Barbory Špotákové z tréninkové skupiny si oštěpařská legenda bere pod svá křídla opět i dvě dívky, Nikol Tabačkovou a Irenu Šedivou.

Foto: ČAS - Denisa Kisialová

Nikol Tabačková letos oslavila titul juniorské mistryně Evropy.

Článek

A tak bude na stadiónu bude trávit ještě víc času než dosud. „Bude to hodně práce… Ale je lepší mít teď práci, než pak někoho hledat,“ ví světový rekordman.

Jeho skupina zažila parádní sezónu, Jakub Vadlejch získal světové stříbro i trofej za vítězství v Diamantové lize, Petr Frydrych zažil oštěpařské znovuzrození a ze světového šampionátu si přivezl bronz. V Londýně startovali i bývalý mistr světa Vítězslav Veselý a Jaroslav Jílek.

V příští sezóně ale Železný bude se zájmem opět sledovat i ženské závody. Z Ostravy přichází do Prahy talentovaná Tabačková ověnčena letošním titulem juniorské mistryně Evropy, po čtyřech letech studia v americké Virginii se do Česka vrací Šedivá.

Lépe si zahrají

„Bude teď náročnější trénink sladit, ale zase můžeme na soustředění hrát kolektivní hry, které v určitém období přípravy preferuju, protože holky jsou šikovné. V tom to bude lepší,“ těší se Železný na práci se svou šestičlennou skupinou.

Tabačková předvádí svůj oštěpařský talent už několik let, sílu v paži prokazovala i v mládežnických softballových reprezentacích, než atletika vyhrála. „Má rychlou ruku a velice dobrou techniku. Vždyť krikeťákem hodila 80 metrů, což neházeli ani kluci,“ chválí Železný.

Ani její drobná postava nemusí být hendikepem… „Já taky nebyl úplně nejvyšší,“ reaguje 186 cm měřící Železný. „A ženský oštěp je lehký a krátký, na to člověk nemusí mít dva metry. Našli bychom příklady menších holek, co vyhrávaly,“ říká.

Běh na delší trať

I když občas v náznacích mluvil o tom, že trenérskou práci nebude dělat věčně, spolupráce s devatenáctiletou Tabačkovou ukazuje, že trojnásobný olympijský vítěz stadióny jen tak opouštět nebude.

„Je to běh na delší trať, ale je potřeba, aby tu byl někdo dobrý, až Bára jednou skončí. A v devatenácti se dá s člověkem hodně pracovat, to mě láká,“ přiznává Železný.

Pětadvacetiletá Šedivá se před ochodem do zámoří připravovala s koučem Špotákové Rudolfem Černým.

„Kdysi jsem dal slib, že jí pomůžu. Teď když za mnou přišla, tak se to hodilo. Amerika ji sice trochu oštěpařsky zastavila, ale nezničila, do dvou let může být na pětašedesáti metrech,“ věří Železný. „Navíc je typově strašný pohodář, holky se můžou dobře doplňovat,“ věří úspěšný kouč.

Dvě silné skupiny

Naopak účastnice letošního MS v Londýně Nikola Ogrodníková, která pod vedením Vítězslava Veselého absolvovala se Železným část přípravy, by se měla nyní chystat spolu se Špotákovou pod trenérem Černým.

Český ženský oštěp tak bude mít dvě silné tréninkové skupiny a stejně jako mezi muži se dají čekat zajímavé bitvy o tři místa pro mistrovství Evropy v Berlíně příští rok.

Reklama

Související témata: