Hlavní obsah

Výškaři se dohodli, ve finále budou Ton i Janků

GÖTEBORG

Po dohodě výškařů na mistrovství Evropy jich z pondělní kvalifikace do středečního finále postoupilo třináct. Jsou mezi nimi i Svatoslav Ton a Tomáš Janků a dvojnásobné zastoupení na vrcholné soutěži bude mít Česká republika mezi výškaři poprvé od olympijských her v Aténách. A to v Göteborgu není český rekordman Jaroslav Bába, jenž se po vážném zranění nestihl včas dostat do formy.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Český výškař Svatoslav Ton.

Článek

"Ten stadión se tady nejmenuje Ullevi, ale úlevy," řekl s úsměvem novinářům Ton a vtipně tak glosoval pondělní závod. Na účast ve finále totiž stačilo skočit 223 centimetrů na první pokus, třebaže limit byl o pět centimetrů výš. "Myslel jsem, že to bude o dost těžší, 223 na první pokus na postup do finále, to je skoro i smutný," přidal se Janků, který rovněž prošel kvalifikací bez zaváhání a po zdolání 226 cm mohl začát šetřit síly.

Oba měli ze závodu dobrý dojem. "Dneska to bylo dobré, po dlouho době se mi skákalo dobře," uvedl Ton, třetí muž aktuálních evropských tabulek. "Skákal jsem dobře technicky, dneska se můžu jen pochválit, i když jsem na sebe vždycky hodně kritický," prohlásil. "Je důležité, že jsme se Sváťou udělali ten důležitý krok a ve finále jsme oba," radoval se Janků.

Postup asi přinese povýšení

Právě on si na další dvě sezóny zajistil živobytí. V Dukle Praha totiž dostal ultimátum, že pokud nepostoupí do finále, bude propuštěn z vojenských služeb. Naopak dnešním výkonem si zajistil zřejmě i povýšení na kapitána, neboť slouží už dlouhou dobu. "Nechtěl jsem končit letos, chci ještě do Pekingu," uvedl Janků. Za dva dny to prý bude úplně jiný závod. "Přál bych si, aby pršelo. Mně to nevadí a ostatní fajnovky by to mohlo rozhodit," přemítal.

Ton nechce jít do finále s přehnanou sebejistotou, ani jako úplný outsider. Bude soupeřit hlavně s laťkou. "Se závodníky až v případě, že tam budeme už jen tři," dal jasně najevo, co je jeho cíl. "Chci vylepšit svou bilanci a porvat se o medaili," prohlásil šestý muž z minulého ME. "Ale bude to strašně těžké," dodal.

Mezi finalisty jsou tři Rusové, stejný počet Italů a také dva domácí závodníci. Právě Švédové budou mít velkou podporu publika, čehož využil i Ton. Na výšce 226 cm stadion roztleskával Linuse Thörnblada a český výškař zrovna skákal. "Na medaili bude potřeba 232, spíš 234. Ale sektor je vynikající," pravil a odmítl se oholit, aby si nezkazil auru. "Budu Rumcajs," dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: