Hlavní obsah

Vykat, či tykat? Atletické krásky řešily dilema

GÖTEBORG

Obě jsou běžkyně, mistrovství Evropy je pro ně první velkou seniorskou akcí a obě velmi dobře vypadají. Dvacetiletá Jitka Bartoničková a o rok mladší Iveta Mazáčová reprezentují v české výpravě mladou krev, která je atletickým příslibem do budoucna.

Článek

První drobný problém při své premiérové velké atletické misi řešily už během srazu reprezentace na letišti. Jak se bavit s personami jako Dvořák nebo Železný? "Říkaly jsme si, jestli třeba Honzovi Železnému tykat nebo vykat. On tam byl ve skupině lidí, tak jsem ho pozdravila ,Ahoj‘," vykládá Bartoničková, která v Göteborgu poběží čtvrtku. "Oni nás tu všichni přijali výborně," doplňuje ji dvoustovkařka Mazáčová.

Slávistická běžkyně Bartoničková má předpoklady pro to, aby česká atletika měla po dlouhé době špičkovou čtvrtkařku, ale i kdyby se jí náhodou přestalo dařit, o svoji budoucnost se bát nemusí. Studuje vysokou školu ekonomickou a má zkušenosti i s modelingem.

Modeling jen doplňkem

"Ve druhém ročníku gymnázia hledali u nás na škole nové tváře. Když procházeli školou, tak mě oslovili. Pozvali si mě tam, ale já jsem trochu váhala. Ale pak mě spolužačka přemluvila a po týdnu jsem se v agentuře stavila," popisuje pihatá tmavovláska své první krůčky v roli modelky. "Ale na molu jsem ještě nebyla, jen jsem asi pětkrát fotila různé reklamy," vypráví modelka prestižní agentury Elite.

Svět modelingu by ale talentovanou běžkyni české atletice vzít neměl. "Do budoucna mě to zas tak moc neláká, je to spíš doplněk a odreagování. Ona je to dřina stát dlouho v jedné póze. Kdybych chodila fotit každý den, je to snad náročnější než trénink," porovnává Bartoničková, kterou nepřesvědčí ani možnost vyšších výdělků. "Určitě by to bylo výhodnější než běhání, ale já chci v atletice něco dokázat," tvrdí.

To uherskohradišťská Mazáčová zatím s focením žádné zkušenosti nemá. "Asi se nikomu nelíbím," cudně klopí oči běžkyně, která v Göteborgu sdílí pokoj se svým přítelem, čtvrtkařem Klvaňou. "Ona má malou výšku, já měřím 174 centimetrů a i to je málo," říká na adresu své o 9 cm menší kamarádky Bartoničková.

Možná přijde i kalendář

Dočká se tak česká atletika i podobně odvážného kalendáře, který před pár lety nafotila Jitka Burianová, Radek Zachoval a spol.? "Nevylučuju to," pousměje se benešovská rodačka Bartoničková. "Asi bych do toho šla, nevím," přemítá Mazáčová, kterou při běhu bezpečně poznáte už jen podle toho, že si na závody nechává řetízek, náramek i tři prstýnky. "Říkám si, že to nosí štěstí," věří sprinterka, která se přesouvá do pražského Olympu.

Reklama

Související témata: