Hlavní obsah

Backley přemýšlí, proč Železného porážel jen na ME

GÖTEBORG

Dlouholetý soupeř oštěpaře Jana Železného Steve Backley si dodnes neumí vysvětlit, proč světového rekordmana dokázal porazit na všech mistrovstvích Evropy a nikdy ne na olympijských hrách. Sedmatřicetiletý britský atlet, který už po olympiádě v Aténách v roce 2004 ukončil kariéru, má v držení čtyři kontinentální tituly, zatímco maximem Železného byl dosud jeden bronz.

Článek

Výrazně cennější olympijskou sbírku má ale český trojnásobný šampion, zatímco Brit má dvě stříbra a bronz. "Nevím, jak to přišlo, že jsem ho na Evropě porážel a na olympiádě nikdy," uvedl v dějišti evropského šampionátu v Göteborgu Backley, který vyhrál všechna mistrovství Evropy od roku 1990.

"Já jsem pyšný na své olympijské výsledky, ale Jan při nich vždycky exceloval. Můj čas prostě přicházel při mistrovství Evropy. Znovu a znovu," líčil Backley na webové stránce Evropské atletické asociace.

Také ze světových šampionátů má "jen" dvě stříbrné medaile, zatímco Železný tři tituly. Lidé ho prý ale litují především kvůli nesplněnému zlatému olympijskému snu. "Je pravda, že když mě Jan na těch dvou olympiádách (v Atlantě a Sydney) odsunul ke stříbru, byl jsem hrozně zklamaný," pokračoval Backley.

Snažení soupeřů a o tři roky staršího Železného v Göteborgu sleduje bývalý světový rekordman jen z novinářské tribuny jako komentátor rozhlasové stanice BBC. Chuť postavit se s nimi do sektoru při finále ale nemá. "Já se nikdy nechtěl stát pětinásobným mistrem Evropy, ten titul prostě změní po dvaceti letech majitele," uvedl Backley. Favorita v Železném vzhledem k jeho věku nespatřoval, na medaili mu ale při jeho rozlučce s velkými závody věřil.

Žertem pronesl, že by snad pro něj bylo tak trochu zadostiučinění, kdyby nejlepší oštěpař historie nikdy nevyhrál evropský titul. "Ale to rozhodně nemyslím nijak zle. Reálně, Jan může získat bronz," řekl Backley, který vysoce favorizoval Nora Andrease Thorkildsena a Fina Tera Pitkämäkiho. "Jan může pomýšlet na hod kolem 85 metrů, možná dál, kdo ví? Je to světový rekordman, hodil za 98 metrů a i kdyby za tím zaostal o deset procent, bude to skvělý výkon," řekl Backley.

Reklama