Hlavní obsah

Sport není všechno, říká dvojnásobná olympijská vítězka a světová šampiónka

Veronika KramlováSport.czPrávo

Skloubit vrcholový sport a rodinu není jednoduché. Barbora Špotáková však dokázala, že to jde, a že sport není všechno. I díky tomu ve středu obdržela Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy ve sportu žen. K sedminásobné olympijské vítězce v gymnastice bývá šestatřicetiletá oštěpařka čím dál častěji přirovnávána.

Foto: Ivana Roháčková

Barbora Špotáková.

Článek

„Věra byla výjimečná žena, a toto ocenění je pro mě také výjimečné. Musím říci, že tak krásnou cenu pojmenovanou po tak krásné osobnosti jsem ještě nedostala. Moc si toho vážím,“ uvedla po slavnostním předání Barbora Špotáková, která si srovnání s Čáslavskou nepřipouští. „Když se ale zamyslím tak mám podobný náhled na sport v životě. Sport není všechno. Není to o tom dělat sport mechanicky, že vám trenér řekne, co máte udělat a vy to jako robot splníte. Vždy k tomu musí patřit emoce, ta láska ke sportu,“ vysvětlovala dvojnásobná olympijská vítězka.

„Jsem ráda, že se mi podařilo skloubit plnohodnotnou výchovu syna s vrcholovým sportem. V dobrém jsem ženám ukázala, že se to dá zvládnout, a nešidím ani rodinu ani tréninky,“ dodala s tím, že k tomuto přístupu ke sportu byla vychovávána už odmala. „Rodiče mi vždy říkali, abych se také věnovala studiu, abych nesázela jen na jednu kartu,“ zavzpomínala světová rekordmanka.

Další posun pak přišel po rozchodu s trenérem Janem Železným, ke kterému došlo v roce 2014. Rok pak trénovala sama. „Chtěla jsem navzdory všem ukázat, že to dokážu sama. A když je to navzdory, tak je to špatně,“ přiznala. Další sezónu se vrátila ke kouči Rudolfu Černému a letos pod jeho vedením vybojovala druhý titul mistryně světa. „Byla jsem na kratších soustředěních, sezónu jsem začínala pozvolna, nekladla jsem na sebe žádná velká očekávání, nepřemýšlela jsem jen o sportu, a to mi přineslo úspěch,“ vyprávěla dál s tím, že by si přála, aby si ji lidé zapamatovali jako Báru Špotákovou, sportovkyni, která kladla důraz i na jiné věci než jen sport.

Po úspěšné sezóně si atletka dopřála dovolenou ve Španělsku, kde si odpočinula. Její titul světové šampiónky ale vyvolal velký ohlas a jak sama říká, nemůže se rozkrájet. „Mám toho hodně. Můj manažer musí mnoho akcí, rozhovorů odmítat. Musím si udržet svůj vlastní klid, ze kterého pak čerpám,“ uzavřela s tím, že v polovině listopadu už bude mít omluvenku pro všechny, neboť odjede na soustředění.

Reklama

Související témata: