Hlavní obsah

Rána pro světového rekordmana! Van Niekerk se vážně zranil při ragby, čeká ho dlouhá pauza

Vail/Praha

Jedna z aktuálně největších atletických hvězd prožívá těžké chvíle. Světový rekordman v běhu na 400 metrů Jihoafričan Wayde van Niekerk si při ragby vážně poranil koleno a nejméně půl roku nebude závodit. Momentálně nejlepší čtvrtkař planety, který je dvojnásobným mistrem světa a získal zlato i na loňských olympijských hrách v Riu de Janeiro, se dnes podrobí v USA operaci s přetrženým zkříženým vazem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Wayde van Niekerk s novým světovým rekordem v běhu na 300 m během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek

Van Niekerk se podle jihoafrických médií zranil už 7. října při exhibičním ragbyovém zápase osobností v Kapském Městě. Podle informací agentury AP uklouzl a spadl. Údajně pak váhal několik dnů, než se nechal zevrubně vyšetřit, a veřejnost se o jeho zranění dozvěděla až dva dny poté, co se o víkendu oženil.

Jeho manažer Peet van Zyl dnes nicméně diagnózu i očekávanou pauzu v délce šesti až devíti měsíců potvrdil. Jihoafrický běžec má poškozený vaz i chrupavku v pravém koleně.

"Je to sport a takové věci se stávají. Věřím, že mám kolem sebe lidi včetně lékařských kapacit, které se pokusí o co nejhladší průběh," uvedl Van Niekerk v prohlášení.

Operaci se podrobí na vyhlášené Steadmanově klinice ve Vailu, kde bude následně také rehabilitovat, stejně jako v Dauhá a doma v JAR. Než se bude moci k atletice v létě vrátit, přijde o dubnové Hry Commonwealthu v Austrálii.

Reklama