Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková si po životním úspěchu odpočine jen krátce

Pouze krátkou pauzu na oddech si vybere v nejbližších několika dnech stříbrná oštěpařka z mistrovství Evropy Barbora Špotáková. S přítelem vyrazí na chvíli mimo Prahu, aby se po životním úspěchu odreagovala a nabrala dech. Závodní sezóna totiž pro novou hvězdu české atletiky zdaleka neskončila nedělním úspěchem, národní rekordmanka má naopak před sebou ještě celou sérii závodů.

Foto: čtk

Oštěpařka Barbora Špotáková se stříbrnou medailí

Článek

Na nich by mohla vylepšit stávající maximum z göteborské kvalifikace 66,12 metru, případně oplatit krutou porážku o 18 centimetrů Němce Steffi Neriusové.

První šanci bude mít pětadvacetiletá vrhačka v neděli při mítinku Super Grand Prix v Monaku. Dva dny po startu Jana Železného na Weltklasse v Curychu bude i ona dokazovat, že Česká republika je v současnosti oštěpařskou velmocí. "Že jsme velmoc, to mi připomněl Honza Železný v gratulaci esemeskou. Žádná jiná země dvě oštěpařské medaile přece nezískala," uvedla po dnešním příletu ze Švédska pětadvacetiletá Špotáková.

Zlatá medaile nicméně oběma zůstala odepřena, výrazně blíž k ní ale měla právě Špotáková. Vedla až do čtvrté série, než ji o kousek přehodila o devět let starší a zkušenější Neriusová. Ta tím ukončila dlouholeté čekání na titul z velkých šampionátů, z kterých dosud vozila jen stříbra (ME a OH) a bronzy (MS).

Neriusová po kvalifikaci, kterou Špotáková jediným rekordním hodem suverénně vyhrála, favorizovala českou naději, v neděli se ale jejím prvním pokusem (65,64) nenechala zastrašit. "Kdyby ale hodila 68 metrů, bylo by to jiné. Takhle jsem vycítila šanci a chopila se jí," řekla dnes při vítání na letišti v Düsseldorfu Neriusová, jež před 11 lety na mistrovství světa zažila na stejném stadionu Ullevi coby vedoucí žena světových tabulek šok vyřazením v kvalifikaci.

Reklama

Související témata: