Hlavní obsah

Železný se v Curychu rozloučí se Zlatou ligou

PRAHA

Další díl loučení oštěpařské legendy Jana Železného uvidí v pátek večer švýcarský Curych. Prestižní mítink Weltklasse bude jeho posledním představením ve Zlaté lize. Čerstvého bronzového medailistu z mistrovství Evropy by pak už mělo čekat jen zářijové Světové atletické finále ve Stuttgartu a pak oficiální oštěpařská rozlučka doma v Mladé Boleslavi.

Článek

Čtyřicetiletý světový rekordman se netají tím, že chce předvést ještě alespoň jeden dlouhý hod, třeba i lepší než 85,92 m z evropského šampionátu. "Kvůli tomu jsem odjel z Göteborgu dříve, abych se stihl co nejlépe připravit na Weltklasse," vysvětloval trojnásobný olympijský vítěz.

Ve Švýcarsku bude bojovat také o body do žebříčku IAAF, které by mu zajistily start na finále ve Stuttgartu. Momentálně je díky dvěma druhým místům z Dauhá a Stockholmu a třetímu ze Zlaté tretry v Ostravě na čtvrtém místě s 39 body. Mezi soupeři bude mít Železný v Curychu i oba své přemožitele z Göteborgu - Nora Thorkildsena a Fina Pitkämäkiho.

O jackpot bojují čtyři atleti

Ve výškařském sektoru se proti kompletní světové elitě včetně olympijské vítězky Slesarenkové, mistryně světa Bergqvistové i Evropy Hellebautové postaví rovněž česká skokanka Barbora Laláková, která si bude chtít spravit chuť po výpadku v kvalifikaci v Göteborgu.

Čtyři atleti zůstávají v polovině Zlaté ligy ve hře o kompletní jackpot v hodnotě miliónu dolarů. Všechny tři předchozí mítinky vyhráli jamajský sprinter Asafa Powell, američtí čtvrtkaři Jeremy Wariner a Sanya Richardsová i etiopská vytrvalkyně Tirunesh Dibabaová, dalších pět atletů má stále šanci na podíl z poloviční sumy za triumf na pěti mítincích. Na stovce se Powell opět neutká s druhým z držitelů světového rekordu Justinem Gatlinem z USA.

Příště už na novém stadionu

Na legendárním, ale stařičkém stadiónu Letzigrund se uskuteční Weltklasse naposledy. Už pár dní po mítinku bude nahrazen zbrusu novým stánkem. Na rozlučku s Letzigrundem, který pamatuje 23 světových rekordů, bylo přizváno množství legend, které se dříve na Weltklasse představily - Carl Lewis, Sergej Bubka či Alberto Juantorena. Přenos mítinku, který organizátoři pojali jako souboj hvězd nových mistrů Evropy (v devatenácti disciplínách se jich představí 18) proti zbytku světa, vysílá ČT 2 ve 20 h.

Reklama