Hlavní obsah

Atletka Felixová je druhou laureátkou Ceny Jesseho Owense

Colorado Springs

Devítinásobná olympijská medailistka v atletice Allyson Felixová získala Cenu Jesseho Owense za propagaci olympijské myšlenky. Ve spolupráci s Owensovou rodinou ji uděluje americký olympijský výbor (USOC). Zavedena byla loni k 80. výročí fenomenálního úspěchu bývalého atleta Owense, který na hrách v Berlíně v roce 1936 získal čtyři zlaté medaile.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

Prvním laureátem byl posmrtně boxer Muhammad Ali, letos byla vybrána dvaatřicetiletá běžkyně na 200 a 400 metrů. Vedle úspěchů na dráze, kde vedle devíti olympijských medailí získala také šestnáct cenných kovů na mistrovství světa, se Felixová věnuje i charitativní činnosti.

Podporuje sportování dětí a nedávno navštívila Abú Zabí, kde propagovala světovou speciální olympiádu v roce 2019 pro mentálně postižené sportovce. "Allyson ztělesňuje charakter šampionky na dráze i mimo ni. Využívá každou příležitost, aby se stala vzorem a sdílela pozitivní dopad sportu. Ona opravdu žije olympijské ideály každý den," poznamenal výkonný ředitel USOC Scott Blackburn.

Felixovou potěšilo spojení se sprinterem Owensem, který v Berlíně triumfoval v bězích na 100 a 200 metrů, ve štafetě a v dálce. "Z celého srdce věřím v sílu sportu měnit životy a dávat mladým lidem po celém světě naději a odhodlání. Doufám, že budu celý život pracovat s dětmi a hájit jejich zájmy a že zanechám svět o něco lepší pro budoucí generaci," uvedla v tiskové zprávě atletka, která cenu převezme dnes.

Reklama