Hlavní obsah

Norský běžec Moen vyhrál maratón ve Fukuoce v evropském rekordu

Fukuoka

V novém evropském rekordu vyhrál norský vytrvalec Sondre Nordstad Moen maratón ve Fukuoce. Šestadvacetiletý běžec zvítězil v čase 2:05:48 a překonal o 22 sekund dosavadní maximum tureckého reprezentanta keňského původu Kaana Kigena Özbilena z loňského závodu v Soulu.

Foto: OBRENOVITCH/MOUV-UP.COM

Ilustrační foto.

Článek

Moen triumfoval s velkým náskokem před olympijským vítězem z Londýna a mistrem světa z roku 2013 Uganďanem Stephenem Kiprotichem, který byl druhý za 2:07:10. Rychleji než norský závodník běžel ve Fukuoce jen držitel traťového rekordu Etiopan Tsegaye Kebede, který v roce 2009 vyhrál časem 2:05:18.

Osobní rekord si Moen vylepšil o více než čtyři minuty. V dubnu v Hannoveru zaběhl výkon 2:10:07.

"Věřil jsem si na čas kolem 2:07, a kdyby mi to opravdu sedlo, tak 2:06. Ale tohle mě opravdu zaskočilo," uvedl Moen. "Vyšlo dobré počasí a taky vodiči odvedli výbornou práci. V závěru jsem měl dost sil. Mezi 36. a 37. kilometrem mě píchalo v boku, tak jsem moc nevěřil (v evropský rekord) a snažil se jen nezpomalit. Na 40. kilometru už jsem věřil, že to zvládnu," dodal Nor, který se letos představil i na závodech v Česku. Na Zlaté tretře běžel desítku s Mo Farahem a v září startoval na Grand Prix v Praze, kde si zaběhl osobní rekord na silničních deseti kilometrech.

Rodák z Trondheimu se stal v roce 2011 v Ostravě mistrem Evropy do 23 let v běhu na 10.000 metrů, mezi elitou však na větší úspěch dosud čekal. Výbornou formu prokázal už v říjnu ve Valencii, kde doběhl čtvrtý v čase 59:47 a jako třetí Evropan se dostal pod hranici jedné hodiny.

Maratón ve Fukuoce:
1. Moen (Nor.) 2:05:48 - evropský rekord
2. Kiprotich (Ug.) 2:07:10
3. Ósako (Jap.) 2:07:19

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články