Hlavní obsah

Špotáková se touží pomstít za Göteborg

PRAHA

Vrátit německé oštěpařce Steffi Neriusové porážku z mistrovství Evropy v Göteborgu, a zvrátit tak jejich letošní vyrovnanou bilanci na svoji stranu. S takovým plánem odletěla do Stuttgartu na Světové atletické finále Barbora Špotáková. Nejdál letos hodila Neriusové krajanka Obergföllová, ale o post nejlepší světové oštěpařky roku bojují letos tyto dvě ženy.

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

Zatím je jejich letošní bilance vyrovnaná 3:3, ale klíčový souboj v Göteborgu zvládla lépe o devět let starší Němka. Dnes je čeká poslední bitva sezóny, Neriusová bude mít výhodu domácího prostředí. Poslední dva souboje v Německu ale dopadly lépe pro Špotákovou. "Už na ní bylo vidět, že ji to štve. Bude teď mít obrovskou motivaci vyhrát," uvědomuje si svěřenkyně trenéra Černého.

Světové atletické finále je dvoudenní akcí pro nejlepší atlety sezóny podle žebříčku Světové atletické tour, v roce bez globálního vrcholu je označováno za malé mistrovství světa. Letos se přesunulo z Monaka do Stuttgartu, kde by mělo sledovat souboje na netradičně zelené dráze a v technických disciplínách zaplněné šedesátitisícové hlediště.

Přijede za ní přítel

"Když budou házet Němky, bude celý stadión tleskat, ale když se budu rozbíhat já, bude ticho," je připravená Špotáková. "Aspoň mě to nahecuje," těší se. Kromě tradičního maskota plyšového lemura by jí měl štěstí přinést i přítel Lukáš, který ji pojede do dějiště mistrovství světa 1993 povzbudit.

Pětadvacetiletá oštěpařka půjde do akce už dnes, a tak bude moci zítra sledovat souboj dalších čtyř svých krajanů. Pro Jana Železného bude start ve Stuttgartu zřejmě předposledním zahraničním mítinkem kariéry, diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová se pokusí úspěšně zakončit sezónu, která jí nevyšla podle jejích představ.

Janků spoléhá na formu z Göteborgu

Dvojí zastoupení bude mít ve Stuttgartu česká výška. Svatoslav Ton měl start zajištěný předem, Tomáš Janků především díky svému stříbru z mistrovství Evropy dostal od Mezinárodní atletické federace divokou kartu. "Snad mi zbylo trochu formy z Göteborgu," věří.

Kromě Marion Jonesové, očištěné od dopingového podezření, se v Německu představí všechny atletické hvězdy, jamajský sprinter Asafa Powell má opět políčeno na vlastní světový rekord na stovce. Za něj by dostal odměnu 100 tisíc dolarů, kterou by si přidal ke třicetitisícové odměně za vítězství.

Světové atletické finále - Češi v akci:
Sobota 9. září:
15:00oštěp ženy - Špotáková (ve Světové atletické tour před finále - 2.)
Neděle 10. září:
14:50výška muži - Ton (5.), T. Janků (13.), 14.55 disk ženy - Cechlová-Pospíšilová (3.), 16.05 oštěp muži - Železný (6.).

Reklama

Související témata: