Hlavní obsah

Šampión Maslák. Závodnické srdce ho dostalo mezi legendy. Bude dál vládnout?

Birmingham

Svůj zápis do historie si neužil tak, jak by si představoval, ale Pavel Maslák zůstane v dějinách (minimálně halové) atletiky zapsán zlatým písmem. Třetím triumfem na čtvrtce nemá v historii halových MS, která se konají od roku 1985, konkurenci.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Čtvrtkař Pavel Maslák se zlatou medailí z HMS v Birminghamu.

Článek

I napříč všemi disciplínami šampionátu mají víc zlatých z mužů jen kubánský dálkař Iván Pedroso, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie, sovětský a pak ukrajinský tyčkař Sergej Bubka a dva výškaři, Kubánec Javier Sotomayor a Švéd Stefan Holm. Vybraná společnost.

Nebyl v ideální formě

Maslák je mužem velkých halových závodů. Nemusí zářit přes sezónu, ale jak se běží o zlato, dokáže minimálně půl sekundy ze svého výkonu stlačit. „On je prostě závodník. Nebyl tu ve stoprocentní formě, ale vybičoval se k výbornému času. Nevsadil bych si, že poběží tak hluboko pod 46 sekund,“ smekl jeho kouč Dalibor Kupka.

Maslák se sice v Birminghamu dostal k vítězství přes diskvalifikace svých dvou přemožitelů, ale při všech pěti svých předchozích triumfech by čas 45,47 s bral zlato rovnou na dráze. „Jak už šestou sezónu závodím v hale i venku bez pauzy, asi se podvědomě nedokážu vybičovat na závody, které pro mě nejsou tak důležité. Ale jak o něco jde, běžím dobře,“ ví Maslák.

Jeho éra trvá už šest let, celé jedné generaci čtvrtkařů nedovolil pomyslet na halové zlato. Může jeho vláda ještě pokračovat? V podobě Španěla Oscara Husillose mu vyrostl více než zdatný sok. „Určitě si bude chtít za rok spravit chuť,“ tuší Maslák tuhý boj o čtvrté evropské zlato za rok v Glasgow.

Cíl na léto je jasný

A další světová obhajoba? Za dva roky bude šampionát v čínském Nankingu, navíc relativně krátce po venkovním mistrovství světa na přelomu září a října v Dauhá. „Tam budeme muset zvážit, jak se k tomu postavit,“ přiznává Maslák.

Teď ale kouká spíše na letošní léto s jasným cílem. Stlačit svůj čas zase pod 45 sekund, což se mu už tři roky nepovedlo. „Výkon z Birminghamu napovídá, že bych na to mít měl,“ věří Maslák, jenž venku v minulosti získal evropské zlato i páté místo na mistrovství světa.

„Pavel už je starší a má své názory, jak to u zkušenějších závodníků bývá, už je na něco línější. Ale musím ho přesvědčit, aby ještě dva roky zkusil a svůj letní čas stlačil. Jen mám obavy, že hlavu má nastavenou víc na halu. V létě je konkurence těžší pro bílého kluka, který měří 176 centimetrů. Na druhou stranu, Pavel je prostě dobrej,“ usmívá se kouč Kupka.

Haloví mistři světa od vzniku ČR
Robert Změlík (sedmiboj)1997
Ludmila Formanová (800 m)1999
Pavla Hamáčková (tyč)2001
Roman Šebrle (sedmiboj)2001, 2004
Pavel Maslák (400 m)2014, 2016, 2018

Reklama