Hlavní obsah

Získala dvě medaile, pak ale hvězda místo oslav spěchala na jatka. Proč?

Birmingham

Britská atletka Laura Muirová zamířila z halového mistrovství světa v Birminghamu, kde získala dvě medaile, rovnou na jatka. Stříbrná medailistka v běhu na 1500 m a bronzová medailistka z dvojnásobné trati je totiž v posledním ročníku studia veteriny na univerzitě v Glasgow a musí se věnovat povinné praxi.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská atletka Laura Muirová zamířila z halového mistrovství světa v Birminghamu, kde získala dvě medaile, rovnou na jatka.

Článek

Místo oslav dvou světových medailí se tak Muirová měla dnes v devět hodin ráno hlásit na jatkách. "Je to trochu něco jiného," smála se čtyřiadvacetiletá Skotka v neděli při rozhovoru s novináři. "Ale ve veterině je hodně aspektů, není to jen péče o pejsky a kočičky."

Muirová si kvůli startu na HMS musela vzít volno na klinice, kde pracuje více než 80 hodin týdně včetně nočních služeb a pohotovosti na telefonu. "Musíte hodně brzy vstávat a chodit pozdě spát. Je to náročné, ale dělat se to musí. Naštěstí mám hodně podpory jak od školy, tak od svého kouče Andyho Younga," řekla dvojnásobná mistryně Evropy z loňského halového šampionátu v Bělehradě.

Muirová s sebou vozí skripta i na mítinky, ale někdy se studium s vrcholovým sportem skloubit nedá. Kvůli termínu zkoušek musí například vynechat dubnové Hry Commonwealthu v australském Gold Coast.

Pokud ale vše dopadne podle plánu, za dva měsíce Muirová studium dokončí a bude se plně věnovat atletické kariéře. "Budu mít více času na cestování, více času na zotavení a méně stresu," těší se běžkyně, jež se hodlá během sportovní kariéry věnovat veterině alespoň v různých charitativních organizacích.

Hlavně však v neděli doufala, že její návrat z Birminghamu bude jednodušší než cesta na šampionát. Kvůli přívalům sněhu totiž nemohla z Glasgow letět ani jet vlakem, takže aby vůbec svůj úvodní závod na HMS stihla, musela se do Anglie dopravit šestihodinovou jízdou taxíkem, za který zaplatila 1500 liber (téměř 43 tisíc korun).

Reklama

Související témata: