Hlavní obsah

Sportovci Dukly jezdili v tanku a stříleli z kulometu

Roman Šebrle, Tomáš Dvořák a další sportovci armádního celku Dukla v úterý pověsili dresy na věšák, oblékli si maskáče a vyrazili na celodenní armádní výcvik. Ve vyškovském vojenském středisku si vyzkoušeli řízení tanku a bojového vozidla pěchoty (BVP), střelbu ze samopalu a kulometu nebo bojovou hru na laserovém simulátoru a paintballovou bitvu o nejlepší tým.

Článek

Většina z nich dělala podobné věci poprvé v životě, ale v testech uspěla na výbornou, řekl plukovník Zdeněk Slovák z Ředitelství výcviku a doktrín ve Vyškově. Jako první čekala na sportovce jízda terénem s tankem T-72 a vozidlem BVP. V úvodním kole usedli za řídící páky více než čtyřicetitunových tanků nejznámější čeští desetibojaři a současně vojáci v hodnosti majora Šebrle a Dvořák. Po startu je čekal krátký slalom, dále na trati pak zastavení na vytyčeném místě, následované rozjezdem v limitu deseti vteřin a přesné zastavení na výchozím místě.

Podle Dvořáka je řízení tanku T-72 celkem jednoduché, i když za řídícími pákami seděl poprvé v životě. "Každý, kdo má řidičský průkaz, by to zvládl po dvouminutovém zaškolení. Já si ale zapomněl před usednutím do tanku posunout sedačku a neměl jsem dost místa na sešlápnutí pedálů," řekl na vysvětlenou, proč při zastavení přejel startovací čáru o několik metrů.

.:Tomáš Dvořák vystupuje z tanku v rámci Dne výcviku armádních sportovců:.

Stejný problém měl i výškař Tomáš Janků. Ten si ve snaze za jízdy posunout sedačku dokonce lehce poranil několik prstů na ruce. "Vůbec jsem neviděl na cestu, a kvůli tomu minul jednu z tyček při slalomu. Řízení tanku je velice citlivé," řekl vicemistr Evropy.

Romana Šebrleho jízda třináctitunovým BVP zřejmě neuspokojila a po krátké přestávce přesedl do tanku. Na dráhu vyrazil o poznání dravěji než jeho předchůdci a podle svých slov si ji opravdu užil. "Je to něco úplně jiného. 'Bévépéčko' má řídítka jako jízdní kolo a řídí se jako obyčejné auto, tank je mnohem zajímavější," řekl krátce po dojezdu do cíle. Také on v úterý řídil obě obrněná vozidla poprvé v životě.

.:Roman Šebrle v bojovém vozidle pěchoty (BVP):.

Všichni sportovci Dukly jsou sice vojáky z povolání, ale jejich armádní výcvik spočívá pouze v povinné účasti na střelbě jednou ročně. "Jinak nemusíme dělat nic. Cvičíme přece na stadionu," dodal s úsměvem Dvořák. Jeho slova potvrdil i veslař Václav Chalupa, který přiznal, že v tanku seděl naposledy v šesti letech při armádním dnu v Jindřichově Hradci.

.:Roman Šebrle na cvičné horolezecké stěně:.

Po jízdě v obrněných vozidlech čekalo sportovce lezení na horolezecké stěně. Kolmou stěnu většina z nich bez problémů zvládla, stejně jako opičí dráhu vedoucí po stěně přes celou tělocvičnu. Stěnu s protisvahem naopak zdolal málokdo, nepodařilo se to ani desetibojařům Dvořákovi se Šebrlem. "Nejsem stoprocentně fit, bolí mě sval na levé paži, a když se nemůžete spolehnout na obě ruce, je to hrozně těžké," řekl po svlečení sedáku Dvořák. Na slabé prsty na rukou si po neúspěšném pokusu stěžoval také Šebrle.

.:Roman Šebrle zkouší kulomet na přistaveném tanku :.

Dopoledne stihli sportovci ještě střelbu ze samopalu vzor 58, kulometu UKL a pistole vzor 85. Po obědě je čekala bojová hra na laserovém simulátoru MILES a soutěž v paintballu, které se zúčastnilo i družstvo profesionálů Armády ČR.

.:Tomáš Dvořák na cvičné horolezecké stěně:.

Mezi sportovci, kteří ve Vyškově podstoupili armádní výcvik, se objevili i další atleti Svatoslav Ton a Adam Ptáček, parašutisté Jiří Gečnuk, Pavel Taršinský, Jindřich Vedmoch, Libor Jiroušek, Oldřich Šofr, Jakub Pavlíček, Hynek Tábor a Čestmír Zítka, sportovní střelci Jan Sychra, Miroslav Januš, Josef Fiala a Milan Mach, veslaři Ondřej Synek, Chalupa, Milan Doleček, Jakub Hanák, David Jirka, Michal Vabroušek a Tomáš Karas, vodní slalomáři Tomáš Indruch a Ondřej Štěpánek a cyklista Pavel Buráň. Světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný musel účast na výcviku na poslední chvíli odvolat kvůli podpisu smlouvy v souvislosti s jeho profesionální kariérou.

Reklama

Související témata: