Hlavní obsah

Šebrle a Špotáková mezi kandidáty na Atleta Evropy

LAUSANNE

Desetibojař Roman Šebrle a oštěpařka Barbora Špotáková se dostali mezi výběr kandidátů na ocenění pro nejlepšího atleta Evropy. O držitelích tradiční křišťálové trofeje rozhodnou v internetovém hlasování Evropské atletické asociace EAA zástupci členských zemí, médií i veřejnosti. Anketa proběhne na webové stránce EAA do 31. prosince.

Foto: čtk

Česká oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

EAA vytvořila výběr 25 mužů a 25 žen, mezi nimiž je všech 41 individuálních mistrů Evropy z Göteborgu. Další byli zařazeni mezi kandidáty na základě výjimečných výkonů, což je i případ Špotákové. Ta na evropském šampionátu skončila druhá, ale zaujala sérií národních rekordů a suverénně nejlepší průměrnou délkou vítězných hodů na světě. K tomu vyhrála Světové atletické finále.

Světový rekordman Šebrle je mezi adepty díky svému göteborskému vítězství, navíc vede letošní evropské tabulky. V anketě obhajuje páté místo, o rok dříve byl dokonce třetí. Z českých atletů anketu vyhráli v letech 1996 a 2000 oštěpař Jan Železný a v sezoně 1999 desetibojař Tomáš Dvořák.

V nominaci na 14. ročník ankety jsou i oba obhájci prvenství diskař Virgilius Alekna a tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Reklama

Související témata: