Hlavní obsah

Čínská chodkyně Liang Žuej vytvořila světový rekord na 50 km

Čínská chodkyně Liang Žuej vytvořila na mistrovství světa družstev světový rekord na padesátikilometrové trati. V domácím prostředí v Tchaj-cchangu dosáhla třiadvacetiletá závodnice při debutu v nejdelší chodecké disciplíně času 4:04:36 hodiny a o minutu a 20 sekund pokořila dosavadní nejlepší výkon Portugalky Ines Henriquesové z loňského atletického MS v Londýně.

Foto: Jan Kucharčík

Nejlepší česká chodkyně Anežka Drahotová na ilustračním snímku.

Článek

V Londýně tehdy bylo při narychlo zařazené premiéře ženské padesátky na startu jen sedm závodnic, v Číně už soupeřilo 32 atletek. Henriquesová vzdala na 29. kilometru. Liang Žuej zvítězila před krajankou Jin Chang a Číňanky získaly týmový titul.

V závodě na 20 km obsadila Anežka Drahotová šesté místo. Časem 1:28:40 si vylepšila letošní maximum a za vítěznou Mexičankou Marií Gonzálezovou zaostala o dvě minuty a dvě sekundy. Byla druhou nejlepší Evropankou, s Italkou Eleonorou Giorgiovou prohrála o devět sekund.

Mužský závod na 50 km vyhrál bronzový medailista z olympijských her Hirooki Arai za 3:44:25, japonští chodci kompletně obsadili stupně vítězů a opanovali týmovou soutěž. Jediný Čech na startu Lukáš Gdula došel 48. v čase 4:25:47 a zhruba o půl hodiny zaostal za svým maximem.

Reklama