Hlavní obsah

Železný: Na stadiónu jsem pořád, ale na pohyb není tolik času

Michal OsobaPrávo

Jan Železný má i po skončení oštěpařské kariéry nabitý program. V rozhovoru pro deník Právo se slavný atlet svěřil o tom, jak ještě dochází na stadion, užil si rybaření, studiu trenéřiny, nebo o plánované cestě na Kubu. Zároveň se obšírně vyjádřil i ke kandidatuře Prahy na pořádání letních olympijských her.

Článek

Už jste po posledním závodě své kariéry držel v roce oštěp?

Držel. Byl jsem jako host na amatérských závodech v Plzni, tak jsem hodil jeden propagační pokus. Hodil jsem asi 48 metrů, bez rozcvičky to nebylo špatné, ani tam není rozběžiště.

Kde teď máte oštěpy?

Jsou na Dukle v kanceláři.

Jak často se dostanete na stadión?

Docela často, já se na něm budu pohybovat pořád, akorát jsem tam teď neběhal.

Nestýská se vám tedy po tréninku?

Chtěl jsem si teď zasportovat, ale není na to moc času. Už bych se potřeboval hýbat, ale moc jsem se nedostal ani třeba k tenisu, na který jsem se vždy po sezóně těšil.

Takže zatím si to období po kariéře ještě moc nevychutnáváte.

Měl jsem spoustu akcí, kam jsem slíbil přijet. Byl jsem na těch amatérských závodech, teď máme trenérský seminář, přes víkendy to taky nejde... Ale doufám, že tak za tři týdny už to bude klidnější, nikomu už nic neslibuju.

Co rybaření, k tomu jste se dostal?

To jo, byl jsem tři dny na Slovensku. Zrovna byli kapři, tak jsem chytil jednoho desetikilového. Zůstal bych tam i déle, bylo tam krásně.

Vyrazíte s vaším svěřencem Petrem Frydrychem na zahraniční soustředění?

Maximálně jednou vyjedeme na čtrnáct dní na Kanárské ostrovy. Jinak se budeme připravovat v Čechách. Ani ho nechci vytrhovat z domova, vždyť mu ještě není dvacet. Prioritou je u něj dokončit školu, až pak by se přesunul do Prahy.

Chodit do školy, kde studujete trenéřinu, stíháte?

Pořád pokračuji, zkoušky musíme mít do března. Anatomii už jsem stihl, ale další jako pedagogika zbývají... Budu to muset dohnat, i když teď zase odjíždím na Kubu.

Na Kubu? Proč?

V Havaně je kongres komise Sportu pro všechny, jejíž jsem jako člen Mezinárodního olympijského výboru členem.

Opět se hodně mluví o možné kandidatuře Prahy na pořádání olympijských her, podílíte se nějak na jejích přípravách?

V současné době se nepodílím. Ale tady jsou na to stále dva náhledy - buď absolutně ano, nebo absolutně ne. Podle mě není ideální, aby takhle vypadala ta diskuse. Teď se dodělávají studie a k tomu by měli říct svůj názor odborníci a podle toho k tomu přistupovat.

A jaký je nyní váš názor?

Já myslím, že kandidatura určitě není špatný nápad, může to městu i státu přinést hodně v oblasti propagace, protože olympijské kruhy jsou jedna z nejcennějších značek na světě. Pak je třeba zvážit, jestli nám to pomůže. Ale ta infrastruktura by musela být vybudována stejně. A z pozice člena MOV musím říct, že oni nechtějí stavbu obrovských stadiónů. Chtějí jeden velký, ale ten se dá vybudovat tak, aby kapacita pak mohla být snížena. A do kandidatury se vždy musí uvést, co bude se sportovišti dva roky po olympiádě. Jsem pro referendum. Ne pražské, ale celorepublikové, protože olympiáda není jen pro jedno město.

Reklama

Související témata: