Hlavní obsah

Vadlejch proti německé přesile. Nedám jim nic zadarmo, slibuje české eso

Praha

Atletická sezóna teprve nabírá na obrátkách, ale už teď je jasné, že mužský oštěp bude ozdobou většiny mítinků. I díky vicemistru světa Jakubu Vadlejchovi, který se snaží čelit hvězdné německé ekipě. Na další souboj ji vyzve v pátek při Diamantové lize v Eugene.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Vicemistr světa v hodu oštěpem Jakub Vadlejch.

Článek

Zdá se, že úroveň vaší disciplíny opět proti loňskému roku narostla…

Je fakt, že když jsem loni hodil v Římě 86,37 a byl čtvrtý, říkal jsem si, že to je teda něco, takové výkony na mítinku. A letos jsem v Dauhá hodil ještě dál a byl pátý… O něčem to vypovídá, posunula se úplná špička i ten střed. Devadesátka už ztratila auru něčeho nedosažitelného, i ostatní si začnou věřit, že to jde hodit. Dlouhých hodů bude přibývat.

Nejdelších šest hodů této sezóny patří triu Němců, na Thomase Röhlera a Johannese Vettera se dotáhl i Andreas Hofmann.

Všichni se dokážeme navzájem porazit. Johannes na začátku sezóny vypadal, že ho nikdo neporazí, teď v Rehlingenu jsem ho přehodil o čtyři metry. Záleží, jak to komu sedne. Věřím, že i já něco přidám. Určitě nedám Němcům na mistrovství Evropy v Berlíně nic zadarmo.

Je mezi vámi cítit rivalita?

Oni jsou všichni v pohodě, komunikativní, ani jeden z nich není žádná puťka, která by celý závod nepromluvila. Popřejeme si hodně štěstí, žádná nevraživost.

V Dauhá vás předčil i zástupce atleticky exotické země, juniorský mistr světa Neeraj Chopra z Indie.

To je kluk, který už jako mladý hází daleko, má techniku i potenciál, tak mě nepřekvapilo, když předvedl 87,5 metru. Loni házel k 85 a když v tomhle mladém věku zesílíte, metry přibývají. Je to další do party lidí, kteří můžou bojovat o nejvyšší umístění.

Předpokládám, že teď se nejvíc těšíte, až všechny elitní soupeře potkáte na domácí půdě při Zlaté tretře.

Určitě, na začátku června mě čekají dva závody v Česku (ještě Odložilův memoriál), tak jsem rád, že se ukážu českému publiku, často se mi to nepovede, navíc nemusím nikam cestovat.

Jak se vám zamlouvalo Dauhá, kde se příští rok na podzim koná světový šampionát?

Teď jsme závodili na jiném stadiónu, ale určitě bude teplo, což mám strašně rád, také se kvůli tomu šampionát koná pozdě v sezóně. A místní možná nemají atletiku tolik zažitou, ale věřím, že atmosféra bude dobrá, protože tam jezdí i spousta Afričanů. A takovou kulisu, jako když přicházel (keňský oštěpař) Julius Yego, jsem snad jinde nezažil. Řvou, že není nic slyšet… Bude to zajímavý šampionát, určitě zase něco jiného než v Londýně.

Vy jste se v neděli v Rehlingenu posunul už na 88,76 metru, dál jste hodil jen ve stříbrném finále mistrovství světa v Londýně. A to jste nebyl s hodem zcela spokojen…

Podmínky nebyly ideální, foukal vítr, nebylo velké teplo, takže je pro mě určitě lepší, když vím, že jsem nepředvedl dokonalý hod v ideálních podmínkách. Ale bylo tam skvělé publikum, fandilo všem, nejen Němcům, dobrá konkurence…

Vy jste na soustředění v Africe testoval jiný rozběh, měnil jste tedy techniku?

Vrátili jsme se k původnímu. To nebyla extrémní změna techniky, jen jsem protahoval náběh, ale došli jsme k tomu, že jsem nedosahoval větší rychlosti, tak to nemělo smysl.

Nyní vás čeká po dlouhé cestě na západ USA mítink v Eugene.

Cesta byla dlouhá, je tam devět hodin posun, proto jsem letěl už s předstihem v úterý, aby si tělo zvyklo. Budou tam všichni Němci, konkurence zase špičková, čekám další řež.

A na dálku budete jistě sledovat prestižní vícebojařský mítink v Götzisu, kde si odbude premiéru vaše slovenská manželka Lucia.

Těším se, jsem hrozně rád, že ji vzali do Mekky vícebojů, budu na dálku držet palce.

Obměněná Železného skupina
V novém složení se na letošní sezónu připravovala oštěpařská skupina Jana Železného, jejímž je Vadlejch největším esem. Od odchodu Barbory Špotákové se po třech letech vrátil ženský prvek díky Ireně Šedivé a Nikol Tabačkové. „Není to velká změna. Je nás zase víc, tím i víc názorů, ale trenér se každému maximálně věnuje, co to jde,“ srovnává Vadlejch.Naopak bývalý mistr světa Vítězslav Veselý se rozhodl letos koučovat sám. „S Víťou se dál potkáváme i na soustředěních. Musím říct, že já si nedokážu představit, že bych se trénoval sám. V tréninku se vyhecujete, ale když nad vámi není pevná ruka, je to strašně těžké. Klobouk dolů před Víťou, že se do toho pustil,“ říká Vadlejch.

Reklama

Související témata: