Hlavní obsah

Drsný start pro českého siláka. Teď budu za otloukánka, tuší po zranění Staněk

Praha

Žádný pozvolný rozjezd, český koulař Tomáš Staněk letos svádí bitvy jen s největšími hvězdami. V pondělí na Odložilově memoriálu čelil olympijskému vítězi Ryanu Crouserovi, ve čtvrtek při Diamantové lize přibude i jednička světových tabulek Tomas Walsh z Nového Zélandu a setkání si všichni zopakují příští středu při Zlaté tretře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk při Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Staněk by se za normálních okolností nemusel bát ani takto velkých jmen, však kouli opakovaně posílá za 22 metrů, doma má medaile z halového mistrovství světa i Evropy.

Jenže aby bojoval s takovými esy, musí být zdravý, což český rekordman v přípravě nebyl. Při soustředění v Jihoafrické republice si přivodil rozsáhlou trhlinu v třísle a měsíc a půl nemohl pilovat svou otočku. „V posilovně jsem mohl dělat všechno, takže fyzicky jsem připravený dobře. Jen bude chvíli trvat, než se to sejde s technikou,“ tuší.

Vrchol přijde v Berlíně

V pondělí byl na Odložilově memoriálu s výkonem 20,71 m třetí. „Z toho jsem byl trochu rozpačitý, prohrát s Rusem Lesným jsem nechtěl. Aspoň jsem od Crousera nedostal dva metry,“ pousmál se Staněk, jenž před mítinkem stihl absolvovat jen tři vrhačské tréninky.

Tříslo se ještě občas ozve, proto je podvědomě opatrnější. „Zahojené je, ale sval se musí naposilovat. Ještě to nemůžu úplně nakopnout, což pak dělá ty metry,“ ví 26letý koulař. Je připravený, že trápit největší esa zatím nebude, ale vrchol sezóny přijde až v srpnu při ME v Berlíně.

„Ještě to nejsem já. Když vidím, jaké výkony předvádějí na Diamantových ligách, bohužel budu asi otloukánek. Ale Evropa je hlavní,“ má jasno svěřenec Jana Tylčeho.

Reklama