Hlavní obsah

Výborná zpráva! Česká republika bude v roce 2021 hostit mistrovství Evropy

Česká republika bude za dva roky hostit jednu ze základních skupin mistrovství Evropy basketbalistů. Šampionát se bude hrát také v Itálii, Gruzii a Německu, které po základní skupině uspořádá i finálovou fázi turnaje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Největší hvězda současného českého basketbalu Tomáš Satoranský

Článek

Česká republika přivítá evropský šampionát basketbalistů v samostatné historii poprvé, v letech 1947 a 1981 ho hostilo tehdejší Československo. Hrát se bude v pražské O2 areně, kde se už před dvěma lety konal evropský šampionát žen nebo Final Four Evropské ligy.

"Je to skvělá zpráva pro basketbal, ale nejen pro něj v České republice. Ukazuje to, kolik lidí v Evropě oceňuje naše výsledky v profesionální stránce, ale i naší organizaci. Udělali jsme dobrou práci při pořádání basketbalových eventů," řekl trenér české reprezentace Ronen Ginzburg.

Pořadatele dnes v Mnichově oznámili zástupci Mezinárodní basketbalové federace FIBA. Kromě úspěšných kandidátů se o turnaj ucházely další tři země: Estonsko, Maďarsko a Slovinsko.

Čeští basketbalisté mají účast jistou

Česká federace při podání kandidatury sázela na zkušenosti s velkými akcemi: v roce 2010 pořádala mistrovství světa, kde reprezentantky získaly senzační stříbro, před dvěma lety se zase v Praze a Hradci Králové uskutečnilo ME žen.

"Je to další milník v tom, kam se český basketbal posunul. Ještě za sebou nemáme mistrovství světa a už máme před sebou další velký cíl v podobě domácího mistrovství Evropy, které tady bylo v osmdesátých letech ještě v Československu," řekl reprezentační kapitán Pavel Pumprla.

Spolu s ním kandidaturu dnes v Mnichově zastupoval bývalý reprezentant Jiří Welsch a modelka Karolína Kurková. "Jsem ráda, že jsem měla možnost s nimi jet prezentovat Českou republiku. Těším se, až přijedu a budu novým talismanem českého basketu v roce 2021," uvedla Kurková.

Čeští basketbalisté, které v září čeká mistrovství světa v Číně, budou mít díky pořadatelství místo na Euru jisté. Jejich nejlepším výsledkem na ME je sedmé místo z roku 2015, před dvěma lety obsadili dvacátou příčku.

ME bude ve čtyřech zemích

Mistrovství Evropy 2021 se stejně jako v předchozích dvou případech uskuteční ve čtyřech zemích. Poprvé to bylo v roce 2015, kdy se kvůli válečnému konfliktu nemohlo hrát na Ukrajině a turnaje se tehdy z nouze ujaly Chorvatsko, Německo, Francie a Lotyšsko.

Model se nakonec natolik osvědčil, že FIBA v něm pokračovala i o dva roky později, kdy se o pořadatelství podělily Finsko, Izrael, Rumunsko a Turecko. Poté byl dvouletý cyklus šampionátu změněn na čtyřletý.

Reklama