Hlavní obsah

Češi lační po senzaci i proti skvělým brazilským veteránům. V Šen-čenu se vyhnuli zácpě

Šen-čen/Praha

Ani přelet do Šen-čenu nevzal českým basketbalistům odhodlání pokusit se na MS ještě o další senzaci. Třeba hned dnes na úvod osmifinálové skupiny K proti Brazilcům (10.30 h, ČT sport), přičemž reálnou šanci na čtvrtfinále uchová reprezentantům jen výhra.

Foto: ČBF/Václav Mudra

Čeští basketbalisté si na MS po přesunu ze Šanghaje vyzkoušeli prostředí haly v Šen-čenu.

Článek

„Když tam necháme všechno a navážeme na výkon proti Turecku, můžeme zase překvapit. Je fajn cítit podporu příbuzných i dalších fanoušků, ať už přímo z hlediště nebo na dálku u televize," mínil pivot Ondřej Balvín.

Z mámivé euforie po senzačním postupu ale národní tým rychle přepnul zase do pracovního módu. „Vstávali jsme v pátek v pět ráno, abychom se mohli přesunou ze Šanghaje sem a nevyspání i únava z cesty se na prvním tréninku hlásily, ale úspěchy dávají křídla i pozitivní energii," řekl ČT po tréninku Tomáš Satoranský.

Na rozdíl od základní skupiny, kde znali jména soupeře už půl roku, se Češi museli narychlo nachystat na soka, s nímž za posledních 25 let nehráli. „Je to hektické a kouč leží u videa, abychom byli dobře připraveni," uvedl pro ČTK asistent trenéra Petr Czudek, proč vedl sám seznámení národního týmu s halou, která bude koncem října hostit tenisový Turnaj mistryň.

Foto: ČBF/Václav Mudra

O lídra českého týmu Tomáše Satoranského je mezi zástupci médií zájem.

„Palubovka je díky regulím šampionátu úplně stejná jako v Šanghaji. Orientace v prostoru se ale liší tím, že hlediště je tmavší, takže pak se zdá víc světla na hřišti," přiblížil do televizní kanery kapitán Pavel Pumprla.

Satoranský zase ocenil, že ve městě na hranicích s Hongkongem je klidnější doprava. „V Šanghaji jsme přes místní zácpy jezdili přes čtyřicet minut do haly," usmál se rozehrávač, jenž bude mít proti sobě i spoluhráče z Chicaga, 206 cm měřícího Cristiana Felícia. Klíčovými postavami v sestavě Brazilců jsou ale už 36letí Varejao, Huertas, Barbosa a také v NBA hrající Caboclo z Memphisu.

„Pro mě je obrovské překvapení, jak skvěle si s tolika veterány vedou," prohlásil Satoranský. „Potřebujeme je dostat do stresové situace jako Turky, na nichž bylo v závěru vidět, že už si nevěří. Taky uvidíme, jak s Brazilci zamávalo cestování a jak při věkovém průměru přes třicet let zvládnou čtvrtý zápas v rychlém sledu," mínil Czudek.

Reklama

Související témata: