Hlavní obsah

Agentura AP zvolila Jamese a Williamsovou sportovci desetiletí

New York

Basketbalista LeBron James a tenistka Serena Williamsová byli americkou agenturou Associated Press zvoleni nejlepšími sportovci desetiletí. Superstar NBA ovládla hlasování sportovních novinářů s velkou převahou před quarterbackem Tomem Bradym, hvězdou ligy amerického fotbalu NFL, a jamajským sprinterem Usainem Boltem. Williamsová předčila ve výhradně americké konkurenci gymnastku Simone Bilesovou, aktuální sportovkyni roku, a plavkyni Katie Ledeckou.

Foto: Michael Owen Baker, ČTK/AP

LeBron James z LA Lakers mezi hráči Dallasu.

Článek

Hned za pomyslnými stupni vítězů se umístili argentinský fotbalový útočník Lionel Messi a americký plavec Michael Phelps, respektive lyžařky Lindsey Vonnová a Mikaela Shiffrinová.

James, který dnes slaví 35. narozeniny, v hodnoceném období počínaje rokem 2010 třikrát vyhrál NBA, pokaždé byl zároveň vyhlášen nejužitečnějším účastníkem finále. K tomu přidal i tři ocenění MVP pro nejlepšího hráče ligy a podruhé se stal olympijským vítězem. Bývalý hráč Clevelandu a Miami, v jejichž barvách hrál od roku 2011 osmkrát za sebou finále NBA, hájí nyní druhým rokem barvy Los Angeles Lakers, s kterými vede Západní konferenci.

Osmatřicetiletá bývalá světová jednička Williamsová v uplynulé dekádě vyhrála 12 grandslamových trofejí z celkových 23, na olympijských hrách v Londýně 2012 ovládla dvouhru a společně se setrou Venus už potřetí čtyřhru. Mimo jiné také získala tři z celkových pěti ocenění pro sportovkyni roku podle AP.

Reklama