Hlavní obsah

Svět oplakává legendu Bryanta. Život umí být tak krutý, píše Kvitová

New York/Praha

Celý svět vzdává hold tragicky zesnulému Kobemu Bryantovi. Na legendárního basketbalistu vzpomíná řada slavných osobností. Upřímnou soustrast vyjádřily hvězdy NBA, NHL, hráči i trenéři světového fotbalu, ale i čeští sportovci Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Tomáš Berdych nebo Tomáš Satoranský a mnoho dalších. Pětinásobný šampion NBA a dvojnásobný olympijský vítěz zahynul při nedělní havárii vrtulníku v Kalifornii společně se svou třináctiletou dcerou Giannou. Podle nejnovějších informací pád stroje, který si vyžádal celkem devět obětí, s největší pravděpodobností zapříčinilo špatné počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci Los Angeles Lakers vzdávají hold tragicky zesnulému Kobemu Bryantovi.Video: sntv

 
Článek

Nedělní nehodu vrtulníku, při které zahynul slavný basketbalista Kobe Bryant a dalších osm lidí, velmi pravděpodobně zapříčinilo špatné počasí.

V době havárie byla totiž v okolí Los Angeles hustá mlha, kvůli které podle agentury AP nelétaly ani helikoptéry bezpečnostních složek.

Pohled z helikoptéry na místo neštěstíVideo: KABC, sntv

Na tragickou událost reaguje na sociálních sítích celý svět. Australský tenista Nick Kyrgios například nastoupil k osmifinálovému utkání na Australian Open proti Rafaelu Nadalovi v Bryantově dresu. „Život může být tak krutý... odpočívej v pokoji Kobe, posílám upřímnou soustrast rodině," napsala na sociální síti česká tenistka Petra Kvitová.

„Jeden z nejlepších sportovců této doby, odpočívej v pokoji," přidala se ke kondolencím také Karolína Plíšková. „Odpočívej v pokoji, Mamba navždy!" napsal tenista Tomáš Berdych.

„Neexistují žádná slova, která by vyjadřovala bolest, kterou prožívám. Miluji vás a budete mi chybět..." napsal na sítě basketbalista Shaquille O'Neal, který společně s Bryantem dovedl v letech 2000-2002 Los Angeles Lakers ke třem titulům šampionů NBA.

Také jediný český zástupce v NBA Tomáš Satoranský v reakci na tragickou událost nenacházel slova. Hvězda PSG Brazilec Neymar v neděli dvěma góly rozhodl o vítězství 2:0 nad Lille. Svou branku posílal do nebe obětem tragédie.

„Byl příkladem vynikajícího profesionála, několikanásobný vítěz. Kobe byl příkladným sportovcem," mluvil o Bryantovi na tiskové konferenci trenér Tottenhamu Hotspur José Mourinho. Snímky s legendárním basketbalistou sdílelo na sociálních sítích několik světových fotbalových klubů.

K tragické nehodě, při které zahynula i Bryantova třináctiletá dcera Gianna, došlo v kopcích u Calabasas severozápadně od Los Angeles v 9:45 ráno. Vrtulník před tím odstartoval ze Santa Any a od dispečerů dostal varování o špatné viditelnosti v okolí.

Podle leteckých dat vrtulník Sikorsky S-76 narazil do strmého srázu v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině a při klesání kolem 1,2 kilometru za minutu. Stroj se při nárazu roztříštil na kusy, které se rozletěly na plochu o velikosti fotbalového hřiště, začal hořet a havárii nikdo na palubě nepřežil.

Nehodu už začaly vyšetřovat federální úřady, které budou prověřovat majitele a provozovatele vrtulníku, pilotovu minulost nebo záznamy o údržbě. Pilot Kurt Deetz, který v minulosti Bryanta ve stejném stroji přepravoval, ale vyloučil, že by nehodu zavinila technická závada. "Šance katastrofálního selhání obou motorů je naprosto minimální," prohlásil.

"Zprávy o smrti Kobeho a jeho dcery Gianny jsou pro mě zdrcující. Kobe byl legenda a inspirace pro mnoho lidí. Upřímnou soustrast jeho rodině i ostatním rodinám, jejichž blízcí při nehodě zahynuli. Odpočívej v pokoji, legendo," napsal na instagramu fotbalista Cristiano Ronaldo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejlepší okamžiky kariéry tragicky zesnulého Kobeho Bryanta.Video: sntv

Ve stínu úmrtí pětinásobného vítěze NBA a dvojnásobného olympijského šampiona se neslo i slavnostní vyhlašování hudebních cen Grammy. Soustrast rodině během přenosu vyjádřila řada hudebníku, zatímco člen skupiny Run-DMC Joseph Simmons při vystoupení s kapelou Aerosmith během jejich společného hitu "Walk This Way" držel nad hlavou Bryantův dres.

Za Bryanta truchlili také v Itálii, kde žil od šesti do třinácti let. Všem basketbalovým zápasům na Apeninském poloostrově bude o víkendu předcházet minuta ticha. "Je to malé, ale srdečné gesto. Chceme tím ocenit život a vzpomínku na Kobeho Bryanta, který měl vždycky Itálii v srdci," uvedl italský svaz v prohlášení, zatímco deník Gazzeta dello Sport vyšel s titulkem: "Ztratili jsme přítele."

Reklama

Související témata: