Hlavní obsah

Čeští basketbalisté mají jasno. Kvalifikace o olympiádu zná nový termín

Olympijská kvalifikace, které se zúčastní i čeští basketbalisté, se po odložení her v Tokiu na léto 2021 uskuteční příští rok na přelomu června a července. Národní tým se měl původně letos v létě utkat v kanadské Victorii ve skupině B s Uruguayí a Tureckem.

Foto: Václav Mudra/ČBF

Český basketbalista Tomáš Satoranský v přípravném utkání s Angolou

Článek

Světová basketbalová federace FIBA dnes také rozhodla o tom, že kvůli termínové listině narušené pandemií koronaviru bude o rok odloženo i mistrovství Evropy. Šampionát, jehož jednu základní skupinu bude hostit také Praha, se nově uskuteční až v září 2022.

Podle předběžného termínu, který bude ještě schvalovat Mezinárodní olympijský výbor, se budou čtyři olympijské kvalifikační turnaje hrát od 22. června do 4. července. Ve Victorii, Splitu, Kaunasu a Bělehradě se hraje ve dvou tříčlenných skupinách z nichž první dva celky postoupí do semifinále. Na olympiádu poté postoupí vítězové jednotlivých turnajů.

"Upřímně, jsem rád," uvedl v tiskové zprávě České basketbalové federace reprezentační manažer Michal Šob. "Pracovali jsme na vícero frontách s nejasným výsledkem. Takhle je všechno dané. Hráči vědí, na co se mají těšit a my se konečně můžeme začít připravovat na konkrétní vrchol," dodal.

ME odloženo o rok

Kvůli pandemii koronaviru byl o rok odložen i evropský šampionát, který Česká republika v září 2022 uspořádá spolu s Německem, Itálií a Gruzií. Češi mají místo na turnaji jisté, přesto startují v kvalifikaci. S Dánskem tým trenéra Ronena Ginzburga vyhrál 75:71 a poté prohrál 89:97 v Litvě. Jejich posledním soupeřem ve skupině je Belgie.

Pro české organizátory není přesunutí problém a příprava probíhá stejně, jako kdyby se měl turnaj uskutečnit v původním termínu. "Zatím se nic nemění. Z organizačního hlediska problém žádný nebude. Jen se EuroBasket odsune o rok," uvedl generální sekretář ČBF Michal Konečný.

Změn kvůli nové termínové listině doznala i kvalifikace o postup na mistrovství světa. Dvojice zápasů, které se původně měly hrát v září 2022, se uskuteční o měsíc dřív a zapadnou tak do přípravy reprezentací na Eurobasket.

Ženského mistrovství Evropy se změny nedotkly a uskuteční se v plánovaném termínu v červnu 2021. České basketbalistky zatím vyhrály oba dosavadní zápasy v Itálii a doma Rumunskem. Další utkání výběr trenéra Štefana Svitka čekají v listopadu proti Dánsku a Itálii.

Reklama

Související témata: