Hlavní obsah

Výplaty v plné výši! Basketbalisté v NBA mohou být zatím v klidu

Basketbalisté v NBA se mohou i v dubnu těšit na výplatu v plné výši, přestože se kvůli koronaviru liga už od poloviny března nehraje. Vedení soutěže dnes vydalo pro kluby směrnici, v níž doporučilo vypsat 15. dubna pro hráče šeky s obvyklou částkou. Klauzule o vyšší moci, která je v kolektivní smlouvě zakotvena, zatím ke slovu nepřijde.

Foto: Quinn Harris, Reuters

Basketbalisté v NBA se mohou i v dubnu těšit na výplatu v plné výši

Článek

Vedení ligy a hráčské asociace o situaci a podobě platů v době přerušení soutěže diskutovalo několik týdnů. Hráči obvykle dostávají peníze každého 1. a 15. dne v měsíci. V případě uplatnění klauzule o zásahu vyšší moci přijdou basketbalisté o 1,08 procenta z ročního platu za každý zrušený zápas.

NBA se naposledy hrála 11. března, poté se objevil první pozitivní test na koronavirus u Rudyho Goberta z Utahu a liga byla přerušena. Pauza je zatím plánována do 15. dubna, kdy měla podle původních plánů končit základní část.

Rozhodnutí o podobě, v jaké bude sezona případně pokračovat, podle komisionáře NBA Adama Silvera zatím nepadlo. Zápasy jsou zatím všechny odloženy, zrušen nebyl žádný. Play off mělo začít 18. dubna. Zkrácení nebo nedohrání sezony by pro ligu znamenalo ztráty ve výši až stovek milionů dolarů.

Reklama