Hlavní obsah

Podzimní natahování nikam nevede, nám už šance uletěla, zlobí se trenérské eso

Praha

Trenérka basketbalistek USK Praha Natália Hejková nepovažuje návrh dohrát sezonu Evropské ligy na podzim za dobrý nápad. Soutěž, ve které české šampionky obhajovaly třetí místo, byla v březnu pozastavena kvůli pandemii koronaviru, a Mezinárodní basketbalová federace nyní začala s kluby jednat o možnosti dokončení přerušené sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenérka USK Praha Natália Hejková

Článek

"Pro mě to dohrávka Euroligy nebude," řekla Hejková k návrhu uskutečnit na přelomu září a října na jednom místě turnaj pro osm čtvrtfinalistů. "Bude začínat nová sezona, týmy budou úplně jinak složené... Pro mě Euroliga skončila před měsícem," přidala v rozhovoru s ČTK slovenská trenérka.

Členka síně slávy FIBA je přesvědčená, že Evropská liga, ve které hráčky postoupily do čtvrtfinále proti Schiu, měla být ukončena. "Tohle je umělé natahování a nikam to nevede. Myslím, že měli vyhlásit vítěze podle základní části a ukončit to. Tohle je takové řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá," uvedla uznávaní trenérka.

Přerušení navíc mrzí o to víc, že tým USK měl podle všeho nakročeno k úspěchu, navíc bylo ve hře pořádání závěrečného Final Four v Praze. "Tým byl nažhavený pokusit se získat titul. Nevím, jestli by to bylo reálné, ale touha byla obrovská. Je to obrovská škoda," litovala Hejková.

A zklamání je o to větší, že Pražanky do nové sezony nevstoupí ve stejném složení. "Není na mně, abych oznamovala složení týmu. Ale tým stejný mít nebudeme, takže i z toho pohledu pro nás nemá význam soutěže uměle dohrávat," přidala šestašedesátiletá Hejková.

Na rychlo přerušená sezona navíc pro Hejkovou znamenala, že se ani s hráčkami nestihla pořádně rozloučit. "Dva dny po neuskutečněném zápase s Schiem letěly Američanky rychle domů, pak ostatní Evropanky. Naposledy jsme se viděly na neplánované oslavě narozenin a nikdo tehdy netušil, že už se nepotkáme," uvedla.

Hejková se po přerušení Euroligy a ukončení české ligy, ve které USK byl jako nejlepší celek základní části vyhlášen mistrem a připsal si desátý titul v řadě, vrátila na Slovensko, kde ale musela být dva týdny v karanténě. "Těšila jsem se do Bratislavy, protože mám terasu. V Praze jsem se dívala jen na vnitroblok a to bylo trochu ubíjející," řekla.

"Ale vydržet dva týdny v karanténě, kdy jsem nesměla ven, tak i terasa byla málo. Navíc mi pořád bloudily myšlenky k basketu, který mi připomínala různá výročí. Teď to totiž bylo dvacet let od titulu v Eurolize s Ružomberkem nebo pět let od toho, co jsme Euroligu vyhráli s USK. Teď nám ta šance uletěla," prohlásila.

Reklama