Hlavní obsah

V nominaci basketbalistů na kvalifikaci o OH je devítka hráčů z MS v Číně

Praha

Do konečné nominace českých basketbalistů na kvalifikaci v kanadské Victorii o olympijské hry se nevešli rozehrávač Ondřej Hanzlík z Baskonie, pivot Luboš Kovář z Nymburka a křídelníci Richard Bálint z Brna, David Böhm z Northern Kentucky University a Jan Zídek z Pepperdine. Trenér Ronen Ginzburg vybral konečnou dvanáctku po dnešním tréninku v Praze a tým odletí bojovat o účast pod pěti kruhy v Tokiu v pátek.

Foto: Facebook

Český basketbalový reprezentant Jan Veselý.

Článek

V nominaci je devět hráčů, který si účast v olympijské kvalifikaci zajistili historickým šestým místem na mistrovství světa v Číně v roce 2019. Vedle hvězdy Tomáše Satoranského z Chicaga z NBA, který se jako jediný připojí k týmu až přímo ve Victorii, jsou to Patrik Auda z Jokohamy a Ondřej Balvín z Bilbaa, Jaromír Bohačík ze Štrasburku, Lukáš Palyza z Nymburku, Martin Peterka z Braunschweigu, Blake Schilb z USK Praha, Jakub Šiřina z Opavy a Tomáš Vyoral z Pardubic.

Z úspěšného tažení v Číně chybí jen bývalý kapitán Pavel Pumprla, který po turnaji uzavřel reprezentační kariéru, a kvůli zranění pivot Martin Kříž i současný kapitán a křídelník Vojtěch Hruban z Nymburka, o jehož neúčasti se definitivně rozhodlo až v posledních dnech.

Nominace českých basketbalistů na olympijskou kvalifikaci v kanadské Victorii:
Rozehrávači:
Ondřej Sehnal (USK Praha)
Jakub Šiřina (Opava)
Tomáš Vyoral (Pardubice)
Tomáš Satoranský (Chicago Bulls/NBA)
Pivoti:
Patrik Auda (Jokohama/Jap.)
Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.)
Martin Peterka (Braunschweig/Něm.)
Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.).
Křídla:
Lukáš Palyza (Nymburk)
Blake Schilb (USK Praha)
Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.)
Patrick Samoura (Cochise College/ACCAC)

V kvalfikaci o minulou olympiádu v Riu de Janeiro v roce 2016, kde v semifinále kvalifikačního turnaje v Bělehradu podlehli Srbsku, bojovali ze současného kádru Auda, Palyza, Satoranský, Šiřina, Schilb i Jan Veselý. Pivot Fenerbahce Istanbul se do kádru vrátil poprvé od duelu 16. září 2018 v Sarajevu proti Bosně a Hercegovině, kde si Češi v kvalifikaci definitivně zajistili účast na mistrovství světa v Číně.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Český pivot Patrik Auda střílí na koš.

Další místa zaujali rozehrávač Ondřej Sehnal z USK Praha a křídelník Patrick Samoura z Cochise College, které čeká první velký turnaj v kariéře. "Všichni mladí, kteří se zapojili do téhle přípravy, získali skvělé zkušenosti," uvedl Ginzburg.

"Patrick nám dodává agresivní obranu, hraje opravdu intenzivně. To je pro nás důležité. Jemu to pak přináší další možnosti zahrát si na takové úrovni. Ondřej s námi už pár zápasů odehrál. Myslím, že každý z nich pro něj byl dobrým," doplnil Ginzburg.

V Kanadě sehrají Češi ve skupině B zápasy s Tureckem (1. července od 4:35 SELČ) a o den později ve stejném čase s Uruguayí. První dva celky - stejně jako ze skupiny A, kterou tvoří domácí Kanada, Řecko a Čína - postoupí do play off. Na olympiádu postoupí jen jeden tým, takže cesta do Tokia vede před úspěch v semifinále i finále.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články