Hlavní obsah

Zaplatila ledvinou. A už je zase zpátky ve hře!

Člověk může ztratit ledvinu v důsledku těžkého zranění nebo závažné choroby. Existují ale i tací lidé, kteří se o jeden ze svých párových orgánů připraví dobrovolně. Aby pomohli někomu jinému žít.

Foto: Profimedia.cz

Někdo přijde o ledvinu dobrovolně, aby jinému zachránil život.

Článek

Tracey Hulicková v něčem nebyla už na základní škole jako ostatní děti. Když chodila do sedmé třídy, poprvé v životě slyšela o něčem takovém, že se dá zachránit lidský život transplantací. Jeden ze spolužáků ve škole vyprávěl, jak jeho strýc věnoval ledvinu svému synovi.

„Okamžitě jsem věděla, že bych něčeho takového byla také schopná a byla jsem opravdu v šoku, když jsem zjistila, že mezi pětadvaceti spolužáky jsem jediná," řekla Hulicková serveru Runner's World. Představovala si prý, jaké by mohlo pro někoho být nemoci třeba běhat, a rozhodla se, že nějakého takového člověka zachrání vlastní ledvinou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

I’ve started a new project that I’ve quietly been working on for the last six weeks or so. Back when I was gearing up for my kidney donation I was disappointed in how hard it was to find examples of other athletes that donated. * I found a woman on a Ted Talk that ran a marathon post donation, and a guy on a mentoring website that said he did but never got back to me. That’s it. * Yesterday I launched a website I built that will be a place for other donor athletes to share their stories, and answer questions of potential donors. Once I have about 20 athletes on the site I’ll also build a mentoring program! What I’m picturing is having potential donors paired with someone from their own athletic discipline. * I’ve already got a handful of people lined up to feature! It feels great to be creating the resource I wish I had. Looking forward to connecting with more donor athletes around the globe! 💚♻️ * (I’m still tweaking layout, and there is a @kidney_donor_athletes Instagram account created if you’d like to follow it. FB page coming soon!) #kidneydonor #kidneydonorathlete #livingdonor #shareyourspare #rock1kidney #bethechange #runner #fitness #ultrarunning

Příspěvek sdílený Tracey B (@radracer129),Zář 24, 2018 v 5:20 PDT

Dnes ultravytrvalkyně Hulicková začala běhat se svojí matkou, když jí bylo pět. Dobře si všimla, že když se máma vrátí po běhu domů, má daleko lepší náladu. A to chtěla zažívat také. Matka ji nejprve odmítla vzít s sebou, ale malá Tracey naléhala tak dlouho, až povolila. Tehdy se u ní zrodila láska k běhu a dlouhým tratím. Dnes má za sebou Tracey mnoho maratónů i 50kilometrových a 50mílových ultramaratónů.

Po takové náloži došlo k mírnému vyhoření a právě tehdy, v roce 2017 se rozhodla, že zrovna tento rok se stane rokem, kdy věnuje svou ledvinu. Po dlouhém přemýšlení a shánění informací se nakonec odhodlala zapojit do „dárcovského řetězce". Ledvina darovaná běžkyní putovala k jisté Dianě. Její manžel věnoval svou ledvinu dalšímu muži v Kalifornii. Mužova dcera pak poslala dál svoji ledvinu na záchranu dalšího života.

„Pracuji jako bankéřka, takže hodně přemýšlím o návratnosti investic. Jedna má ledvina nakonec zachránila tři lidské životy, a to byl nejvyšší možný zisk," shrnula vytrvalkyně. A už tento rok se přihlásila na několik ultra. Měla štěstí, její tělo se dobře adaptovalo a vyrovnalo se se ztrátou orgánu. Už dva týdny po operaci začala postupně nabíhat první pomalé kilometry.

Své první pooperační ultra zvládla ve výborném čase na celkově druhém místě mezi ženami. Vytrvalecký život s jednou ledvinou prý není zase tak odlišný. Bere si s sebou teď více vody a více dbá na hydrataci, trochu více dává pozor na vyvážení elektrolytů.

Byli byste ochotní zachránit život jinému člověku věnováním vlastního orgánu?
Ano.
37 %
Ne.
15,1 %
Nejsem si jistý/á.
47,9 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Dialýza
Bankéři