Hlavní obsah

Biatlonová hvězda Soukalová se ztratila. A byl z toho rekord

Praha

Jak vznikají rekordy v uběhnuté vzdálenosti? Můžete potrénovat a pak si vyhlédnout trasu, která by mohla být ve vašich silách. Nebo se prostě při běhání ztratit. Druhou variantu nechtěně zvolila Gabriela Soukalová, česká biatlonová hvězda, která se nyní ve finském Kontiolahti chystá na start mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Soukalová před odletem na MS do finského Kontiolahti.

Článek
Fotogalerie

Je pro vás běh jen tréninkem, nebo i zábavou, při níž si vyčistíte hlavu?

Já nevydržím bez pohybu. Když někam přijedeme a je trošku prostoru, tak si jdu zaběhat, abych se hýbala. Když jste k tomuto životnímu stylu vedeni odmala, tak je to jako droga. Zároveň je pro mě běhání oblíbený tréninkový prostředek a důležitá součást přípravy.

Váš přítel Petr Koukal uběhl už i maratón. Také byste si na něj troufla?

Já ho jednou i vyzvala! Když jsme byli v Olomouci se podívat na půlmaratón, tak jsme se ve studiu spontánně vsadili, kdo z nás bude rychlejší. Takže nás v budoucnu asi něco takového čeká. Ale vzhledem k tomu, že on má teď důležitou sezónu se spoustou turnajů v olympijské kvalifikaci, tak to letos možné nebude. Ale snad se to brzy povede.

Váš přítel zaběhl svůj první maratón za 3:42. Troufla byste si na něj?

Vím, že když se mnou jde třeba na hodinu běhat, tak čím déle běžíme, tím větší výhodu mám. Přece jen jeho trénink je diametrálně odlišný od našeho, vytrvalostní část je u nás nepoměrně větší. Kdybychom se vsadili na kratší vzdálenost, asi bych neměla šanci, ale takhle...

Chodíte s Petrem často běhat společně, i když je váš trénink odlišný?

Tak jednou týdně spolu běhat jdeme, když jsem doma. Někdy víckrát, poslední dobou jsme spolu najezdili i dost kilometrů na běžkách, což bylo fajn.

Kolik jste zatím uběhla nejvíc kilometrů v kuse?

Jednou jsem uběhla 38 kilometrů v terénu, když jsem se ztratila. (směje se)

Už jste si v Praze, kde spolu žijete, našla oblíbené běžecké trasy? V Jablonci jste to asi měla v tomto směru jednodušší...

To je pravda. Ale snažím se hodně běhat v Prokopském údolí, kde jsou i kopečky, člověk si najde terén. V Modřanech je zase dobrá trasa na rozcvičku po cyklotrase směrem na Braník. Nebo občas chodím do Hvězdy, kde jsem běhala různé měřené tréninky a testy. Máme stanovenou takovou trasu a běhám ji každý rok, abych viděla, jestli se ještě zlepšuju.

A zlepšujete?

Minulý rok jsem musela vynechat, to jsem se k tomu nedostala. Ale před dvěma lety to bylo docela slušné, zaznamenala jsem velký progres.

Reklama