Hlavní obsah

Česká mistryně světa si kilometry neměří. Kuráž ale má

Markéta LyachováSport.cz

S pádlem to v divokých peřejích umí náramně. Mnozí v ní vidí nástupkyni Štěpánky Hilgertové. Vždyť Kateřina Kudějová jen před pár dny triumfovala na světovém šampionátu vodních slalomářů v Londýně. Obuje ale alespoň občas běžecké boty? „Běhám celkem dost,“ usmívá se pětadvacetiletá česká kajakářka.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Kateřina Kudějová a její radost po finálové jízdě na mistrovství světa v Lee Valley.

Článek

Běh je tedy součástí vaší přípravy?

Ano, ale není to úplně podstata našeho tréninku. Jde spíše o vyběhání po posilce, občas si dáme i delší souvislejší běh, třeba padesát minut. Běhám ale velmi pomalu, takže je to opravdu spíš takové vyklusání. Neměříme si kilometry.

Takže netušíte, kolik asi tak za trénink naběháte?

Ne, není to úplně podstatné. Spíš je to prostředek na uvolnění, regeneraci. Jde o jiný pohyb, než využíváme na vodě. Ale vím, že spousta vodních slalomářů běhá docela dost.

Jak často běháte?

Vychází to asi tak dvakrát týdně. Ale byly časy, kdy jsem běhala i denně a bavilo mě to. Když jsem byla před dvěma lety na Novém Zélandu, chodila jsem si zaběhat každý den a bylo to dobré. Byla jsem tam zhruba čtyři měsíce.

Máte nějakou oblíbenou trať? Jaký terén preferujete?

Nesnáším kopce, raději běhám po rovině. Na Zélandu se mi líbilo, že jsme běhali po měkkém povrchu. Po návratu mě ale začali bolet lýtka a s tím se peru dodnes. Teď se musím často přemlouvat, abych vyběhla. Pocity po doběhu jsou ale určitě lepší, než když se k běhu teprve odhodlávám.

Troufla byste si na nějaký běžecký závod?

Určitě bych si troufla, ale nic výjimečného bych asi nepředvedla. V současné době bych se na běžecké závody určitě nehlásila a ani žádný maratón mě dlouhodobě neláká. Ráda běhám jenom sama pro sebe, rekreačně.

Ani v budoucnu si to neumíte představit?

Až jednou skončím s vodou, určitě to bude dobrý způsob, jak se udržet v kondici. Závody mě ale určitě nelákají. Je to fajn doplňkový sport. Možná kdyby mě v budoucnu oslovili kamarádi, abych s nimi běžela třeba ve štafetě, asi by to nebyl problém. Musela bych ale chodit běhat každý den, aby si tělo navyklo.

Kateřina Kudějová
Datum a místo narození: 17. ledna 1990, Praha
Výška a váha: 173 cm, 63 kg
Klub: USK Praha
Trenér: Jiří Prskavec st.
Největší úspěchy:
MS: 2015 (Londýn) - zlato K1; 2013 (Praha) - zlato 3xK1
ME: 2014 (Vídeň) a 2011 (La Seu d'Urgell) - zlato 3xK1; 2015 (Markkleeberg) - bronz K1
MS do 23 let: 2013 (Liptovský Mikuláš) a 2012 (Wausau) - zlato K1
ME do 23 let: 2009 (Liptovský Mikuláš) - zlato K1; 2010 (Markkleeberg) - stříbro K1
Rodina: svobodná

Reklama

Související témata: